Gęsie pipki

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W kuchni żydowskiej pod nazwą Gęsie pipki kryją się dwie potrawy. Jedna to faszerowana skórka gęsiej szyi, natomiast druga, którą Wam dzisiaj pragnę polecić, to potrawka z gęsich żołądków z dodatkiem cebuli i czosnku. Pochodząca z Galicji potrawa, jest typowym, znanym od dziesiątek lat, przepisem na to niesamowicie aromatyczne i pyszne danie. Mięso rozpływa się w ustach. Zainteresowani? No, to biegusiem do sklepu, póki jeszcze można dostać, i do dzieła!

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg gęsich żołądków

    3 łyżki gęsiego smalcu

    4 cebule

    1 główka czosnku

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Gęsie pipki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gęsie pipki 1. Mięso myjemy, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Wodę zlewamy wraz z szumowinami. Garnek ponownie napełniamy zimną wodą, dodajemy płaską łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy 30 minut.
    Żołądki kroimy na mniejsze kawałki.
    W rondlu rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojone podroby, smażymy kilka minut, wsypujemy pokrojoną w piórka cebulę, zrumieniamy. W trakcie smażenia cebuli dodajemy grubo pokrojony czosnek. Wlewamy wodę (lekko przykrywając nią zawartość rondla), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy 90 minut. W razie potrzeby uzupełniamy płyn w rondlu.
    Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować