Gęsia pierś z karmelizowanymi śliwkowym

  • wyświetlono: 69 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Gęsina bardzo lubi słodkie dodatki. Zazwyczaj była to u mnie żurawina i jabłka. Tym razem postawiałam na śliwki. Połączeni jak najbardziej polecam.

Jaga85
  • 4 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Pierś:
• 1 podwójna pierś z gęsi wraz ze skórką,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 płaska łyżka majeranku,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Papryka ostra do smaku,
Karmelizowane śliwki:
• 300 gram śliwek,
• 7 dag masła,
• Ok 2 łyżki prawdziwego miodu,
• Cynamon do smaku,
• Szczypta ostrej papryki do smaku,

Sposób przygotowania przepisu:

Gęsia pierś z karmelizowanymi śliwkowym

  • nacinanie i przyprawianie1. PIERŚ:
    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
    Pierś przepłukujemy i osuszamy. Skórę gęsi nacinamy np. wykonując kratkę. Tak przygotowane mięso nacieramy przyprawami oraz oprószamy majerankiem. Przyprawione odkładamy do lodówki na noc.
  • smażenie2. Następnego dnia na suchej patelni obsmażamy pierś z obu stron. Smażenie zaczynamy od części pokrytej skórą, z której w trakcie smażenia wytopi się tłuszcz. Obsmażone mięso wraz z wytopionym tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Mięso pieczemy w 180°C około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia wierzch polewamy wytworzonym sosem.
  • karmelizowanie śliw3. KARMELIZOWANE ŚLIWKI:
    Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połowę lub ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz śliwki. Całość podgrzewamy około 5- 8 minut.
    Gotowy sos śliwkowy doprawiamy do smaku cynamonem oraz papryką.

    Upieczoną pierś kroimy w plastry i podajemy w towarzystwie przygotowanych śliwek

Porady

Gęsina bardzo lubi słodkie dodatki. Zazwyczaj była to u mnie żurawina i jabłka. Tym razem postawiałam na śliwki. Połączeni jak najbardziej polecam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Śliwkigęsinapierś z gęsi

Komentarze

Podobne przepisy

Faszerowana pierś z kurczaka

Dodane przez: Elysse

Faszerowana pierś z kurczaka

Faszerowana pierś z kurczaka

Geś z farszem z żurawiny

Dodane przez: Mysiunia

Gęsia sakiewka z kiełkami, oscypkiem żurawiną

Pyszne połączenie smaków, przepis...

Pierś z gęsi duszona

Dodane przez: cukinia

Pierś z gęsi duszona

Wykwintne mięso na niedzielny lub...

Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka

Dodane przez: Ola1984

Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka

To nie tylko świetna alternatywa...

Nadziewana pierś z kurczaka

Dodane przez: a_sad07

Nadziewana pierś z kurczaka

Pyszne i proste danie obiadowe....

Lekkostrawna pierś z warzywami

Dodane przez: aeris20

Lekkostrawna pierś z warzywami

Kiedy byłam w 33 tygodniu ciąży...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE