Pierś gęsia duszona

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś Dzień Kobiet z tej okazji składam wszystkim kobietką nie tylko w tym dniu wszystkiego co najlepsze oby te nasze życie stało się weselsze a i przede wszystkim zdrowe.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 825 g piersi z gęsi,
    5 g szafranu,
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
    0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka ziołowej,
    0,5 łyżeczki soli drobnej.

    do sosu :
    7,5 szklanki przegotowanej wody,
    1 łyżka suszonej włoszczyzny,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    1 łyżka mąki,
    0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś gęsia duszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Na początek przygotować pierś gęsią dokładnie ją wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie pokroić w kawałki po pięć centymetrów, dodać przyprawy czyli sól, przyprawę ziołową oraz szafran. Całe mięso z przyprawami dobrze wymieszać rękoma i odstawić na dziesięć minut aby mięso wchłonęło dodane przyprawy.
  • obiad 2. Jak już kawałki piersi gęsiej odstały swój czas w przyprawach. Dużą patelnię lekko rozgrzać, ułożyć przygotowane mięso skórą do dna patelni i obsmażyć z obu stron zarumieniając mięso na lekko brązowo wtedy będzie smaczniejszy sos. Z obsmażonych kawałków piersi zebrać wytopiony w czasie smażenia tłuszcz.
  • obiad 3. Gdy pierś jest już ładnie podsmażona a nadmiar tłuszczu zebrany wtedy na początek wlać trzy szklanki wody, dodać suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz liść laurowy. Od czasu zagotowania się wody w piersiach na dużym palniku zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do czasu wyparowania dodanej wody. Jak woda już wyparowała dodać kolejne cztery szklanki wody i nadal dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do wyparowania trzech szklanek wody, w międzyczasie gdy mięso się dusi dodać przyprawę uniwersalną.
  • obiad 4. Do mięsa z pozostałą szklanką wyparowanej wody wlać przygotowaną mąkę rozprowadzoną w pół szklanki wody i zagotować całość mieszając do powstania sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować