Garnuszki chlebowe na patencie

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

W poniższym przepisie prezentuję mój sposób na garnuszki chlebowe, które nie wymagają wydrążania po upieczeniu. Ponadto dzięki tej metodzie wnętrze jest gładkie i nie namięka podczas serwowania w nim potrawy. W takich garnuszkach można podać żurek, gulasz, zupę grzybową lub inną potrawę.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    4 szklanki mąki pszennej typ 550
    1szklanka mąki pszennej typ 1850
    1 szklanka mąki żytniej typ 2000
    1 szklanka kaszki orkiszowej razowej
    10 dag świeżych drożdży
    0,5 szklanki płatków owsianych
    0,5 szklanki otrębów żytnich
    łyżka soli morskiej
    2 szklanki kefiru naturalnego
    2 szklanki wody
    łyżka miodu naturalnego

    Do formowania garnuszków:
    kulki z papieru do pieczenia o wielkości 5 cm

    Do posmarowania:
    rozkłócone jajko

    Do posypania:
    złoty len
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Chleb Gulasz

Garnuszki chlebowe na patencie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • garnuszki 1. W dzieży robota umieszczam wszystkie składniki na ciasto. Końcówką hak wyrabiam, do uzyskania jednolitego ciasta. Zdejmuję z haka i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Z wyrośniętego ciasta formuję kule po 20 dag. Przykrywam, pozostawiam do wyrośnięcia na 10 minut. Gdy ciasto rośnie z papieru do pieczenia robię kulki o wielkości 5 cm.
  • garnuszki 2. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczam na dłoni na placek, kładę papierową kulkę i szczelnie owijam ciastem. Stawiam w odstępach, ponieważ podczas pieczenia garnuszki urosną.
  • garnuszki 3. Z resztek ciasta robię małe kulki i wałeczki po 1,5 cm długości. Garnuszki smaruję rozkłóconym jajkiem, na górze przyklejam kulkę, a po bokach uszy. Obficie posypuję złotym lnem.
    Tak uformowane garnuszki piekę w nagrzanym piekarniku do 200°C około 25-30 minut.
  • garnuszki 4. Upieczone garnuszki studzę na kratce kuchennej.
    Z jeszcze ciepłych, ostrym nożem odcinam przykrywkę i wyjmuję ze środka papierową kulkę.
    Operację, usuwania papierowych elementów powtarzam z każdym garnuszkiem.
    Garnuszki są gotowe do nakładania smacznych potraw. Nie musimy się martwić co zrobić z resztkami chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować