Jajka po wiedeńsku na patencie

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Będąc kilka lat temu w Wiedniu na śniadanie zamówiliśmy Ei im Glas, czyli jajka gotowane na miękko podane w kieliszku posypane szczypiorkiem, solą i pieprzem oraz roztopionym masłem. Ten przepis nawiązuje do tego smaku z wakacji jednak jest znacznie uproszczony, ale nadal smaczny i efektowny. Co najważniejsze jest szybki w przygotowaniu, a jednocześnie otrzymujemy eleganckie śniadanie lub przystawkę.

  • 10 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 jajek od szczęśliwych kur
    szczypiorek
    sól morska
    pieprz kolorowy
    7 wiórków masła + masło do wysmarowania szklaneczek
    7 małych szklaneczek około 70-80 ml każda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie

Jajka po wiedeńsku na patencie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka 1. Szklaneczki smarujemy masłem. Na dno każdej wsypujemy trochę szczypiorku. Ostrożnie wbijamy po jednym jajku. Posypujemy solą i pieprzem. Ostrożnie kładziemy kawałek masła.
  • jajka 2. Wierzch każdej szklaneczki przykrywamy szczelnie folią spożywczą.
  • jajka 3. Ostrożnie układamy w parowarze. U mnie zmieściło się 7 porcji. Parujemy około 5-7 minut.
    Długość parowania zależy od wielkości jajek oraz parowaru, więc warto najpierw przygotować jedną porcję, żeby sprawdzić jaki czas będzie odpowiedni oraz jaki stopień płynności żółtka nam najbardziej odpowiada.

    Po ustawionym czasie jajka powinny być gotowe, ostrożnie wyjmujemy je z parowaru.

    Uwaga, szklaneczki będą gorące.

    Zdejmujemy folię i podajemy. Mnie najlepiej smakują podane z grzanką z bagietki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować