Gulasz z grzybami w chlebie

1 (1 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Jesienne danie na rozgrzanie do tego syte i pachnące lasem. Chleb jest prosty do zrobienia i każdy sobie z nim poradzi. Podgrzybki z dynią w duecie świetnie się łączą.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • chleb:
    300 g mąki pszennej typ 650
    1/2 łyżeczki soli płaska
    1 łyżka oliwy
    2 dkg drożdży
    150 ml wody letniej
    szczypta cukru
    Gulasz:
    25 dkg mięsa od łopatki
    1/2 dyni h
    20 dkg podgrzybków
    1 cebula
    1/2 papryki czerwonej
    sól, pieprz
    przyprawa do gulaszu
    papryka wędzona
    1 łyżeczka krupczatki płaska
    1/3 szklanki śmietany 30 %
    1/2 litra bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Gulasz

Gulasz z grzybami w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn na chleb 1.
    Drożdże przekładam do miski, dolewam wody letniej około 1/5 szklanki dodaję mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • chleb przed pieczeniem 2. Do zaczynu dodaję mąkę, sól, oliwę, wodę letnią i wyrabiam ciasto mikserem. Ma być dość zwarte. Odstawiam na dwie godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i formuję okrągły bochenek, zostawiam trochę ciast na zrobienie kulki dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 240 stopni góra dół. Chleb przekładam na blaszkę, kulkę smaruje białkiem i przyklejam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 10 minut, zmniejszam na temp 170 stopni i piekę jeszcze około 20-25 minut aż będzie zarumieniony a od spodu uderzając nożem będzie wydawał głuchy odgłos.
  • chleb upieczony 3. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję chleb wodą zimną. Jak ostygnie ścinam wierzch chleba, wydrążam środek. Gulasz podaję w chlebie.
  • grzyby z papryką podsmażone 4. Mięso kroję w kostkę małą. Cebule drobno kroję przesmażam na oleju, dodaję łopatkę i dalej smażę około 5 minut, solę, pieprzę. Zalewam bulionem i gotuję około godzinę aż mięso będzie miękkie.
  • dynia dodana 5. Dynię obieram i kroję w kostkę dodaję do łopatki i gotuję razem aż bezie miękka dynia.
  • grzyby i papryka przesmażone 6. Na osobnej patelni przesmażam paprykę i grzyby pokrojone. Dodaję do gulaszu.Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną, przyprawą do gulaszu.. Mąkę rozrabiam w zimnej wodzie dolewam do zupy i zagotuję. Na końcu dodaję śmietanę i mieszam. Podaję z natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Grzyby Papryka Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.45 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gulasz wieprzowy z grzybami

To może cię zainteresować