Gulasz z grzybami w chlebie

  • wyświetlono: 266 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jesienne danie na rozgrzanie do tego syte i pachnące lasem. Chleb jest prosty do zrobienia i każdy sobie z nim poradzi. Podgrzybki z dynią w duecie świetnie się łączą.

mysza75
  • 150min

Składniki


chleb:
300 g mąki pszennej typ 650
1/2 łyżeczki soli płaska
1 łyżka oliwy
2 dkg drożdży
150 ml wody letniej
szczypta cukru
Gulasz:
25 dkg mięsa od łopatki
1/2 dyni h
20 dkg podgrzybków
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
sól, pieprz
przyprawa do gulaszu
papryka wędzona
1 łyżeczka krupczatki płaska
1/3 szklanki śmietany 30 %
1/2 litra bulionu drobiowego

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz z grzybami w chlebie

  • zaczyn na chleb1.
    Drożdże przekładam do miski, dolewam wody letniej około 1/5 szklanki dodaję mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • chleb przed pieczeniem2. Do zaczynu dodaję mąkę, sól, oliwę, wodę letnią i wyrabiam ciasto mikserem. Ma być dość zwarte. Odstawiam na dwie godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i formuję okrągły bochenek, zostawiam trochę ciast na zrobienie kulki dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 240 stopni góra dół. Chleb przekładam na blaszkę, kulkę smaruje białkiem i przyklejam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 10 minut, zmniejszam na temp 170 stopni i piekę jeszcze około 20-25 minut aż będzie zarumieniony a od spodu uderzając nożem będzie wydawał głuchy odgłos.
  • chleb upieczony3. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję chleb wodą zimną. Jak ostygnie ścinam wierzch chleba, wydrążam środek. Gulasz podaję w chlebie.
  • grzyby z papryką podsmażone4. Mięso kroję w kostkę małą. Cebule drobno kroję przesmażam na oleju, dodaję łopatkę i dalej smażę około 5 minut, solę, pieprzę. Zalewam bulionem i gotuję około godzinę aż mięso będzie miękkie.
  • dynia dodana5. Dynię obieram i kroję w kostkę dodaję do łopatki i gotuję razem aż bezie miękka dynia.
  • grzyby i papryka przesmażone6. Na osobnej patelni przesmażam paprykę i grzyby pokrojone. Dodaję do gulaszu.Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną, przyprawą do gulaszu.. Mąkę rozrabiam w zimnej wodzie dolewam do zupy i zagotuję. Na końcu dodaję śmietanę i mieszam. Podaję z natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylapaprykachlebgulaszgrzybyDyniapodgrzybkipieczywojesień

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy chleb z chrupiącą skórką pieczony w garnku

Dodane przez: beciiaaa

Domowy chleb z chrupiącą skórką pieczony...

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu...

image-192kmpu

Dodane przez: beniawojt

Pasta z twarożku w skórce chleba

Zgrany duet na pyszne,zdrowe śniadanie.

chleb

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Chleb wiejski "z gara"

Bardzo łatwy i smaczny chleb domowej...

Rogaliki z grzybami

Dodane przez: Cukiereczek

Rogaliki z grzybami

Zamiast kanapki do szkoły bądź...

Dodane przez: Iwona1992

Chleb opiekany w jajku z ziołami

Przepis od mojej babci. Bardzo...

żurek w chlebie

Dodane przez: majka190382

TRADYCYJNY ŻUREK W CHLEBIE

Pyszny żurek,smak mojego dzieciństwa.Taki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE