jest smaczne, to jeszcze idealne w swojej nieidealności: nie trzeba dokładnie zakładać brzegów, a im bardziej są nierówne, tym ciasto jest ładniejsze.
A w smaku po prostu cudowne- totalny smak wiosenno-letni.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
160 g mąki tortowej typ 500
30 g cukru drobnego
szczypta soli
80 g serka śmietankowego
Nadzienie:
300-400g rabarbaru
sok z 1/2 cytryny
100 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Galette z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zagnieść w misie na jednolite ciasto. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Schłodzić 2 godz. w lodówce
2.Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny w misce, wymieszać i odstawić na 30 minut, aż rabarbar puści sok. Następnie odsączyć. Do rabarbaru wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
3.Na ciasto wysypać łyżkę bułki tartej, nałożyć rabarbar zostawiając wolne miejsce dookoła na zagięcia boków. Brzegi założyć do środka na rabarbar. Ciasto z na blaszce wstawić do lodówki na godzinę.
4.Brzegi ciasta wysmarować jajkiem z łyżką mleka i posypać cukrem. Piekarnik nagrzać do 200 st. góra-dół, piec na środkowym poziomie 35-40 min.
Komentarze