Galette z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

jest smaczne, to jeszcze idealne w swojej nieidealności: nie trzeba dokładnie zakładać brzegów, a im bardziej są nierówne, tym ciasto jest ładniejsze.
A w smaku po prostu cudowne- totalny smak wiosenno-letni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
    160 g mąki tortowej typ 500
    30 g cukru drobnego
    szczypta soli
    80 g serka śmietankowego

    Nadzienie:
    300-400g rabarbaru
    sok z 1/2 cytryny
    100 g cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    1 łyżka bułki tartej
    1 jajko wymieszane z łyżką mleka
    1 łyżka cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z rabarbarem

Galette z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść w misie na jednolite ciasto. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Schłodzić 2 godz. w lodówce
  • 2. Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny w misce, wymieszać i odstawić na 30 minut, aż rabarbar puści sok. Następnie odsączyć. Do rabarbaru wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
  • 3. Na ciasto wysypać łyżkę bułki tartej, nałożyć rabarbar zostawiając wolne miejsce dookoła na zagięcia boków. Brzegi założyć do środka na rabarbar. Ciasto z na blaszce wstawić do lodówki na godzinę.
  • 4. Brzegi ciasta wysmarować jajkiem z łyżką mleka i posypać cukrem. Piekarnik nagrzać do 200 st. góra-dół, piec na środkowym poziomie 35-40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować