Galaretki lub owoce w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody, wystudzić i wypełnić foremkę. Schłodzić do całkowitego stężenia. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Wyjęte z foremki galaretki zanurzać w czekoladzie i układać na tacy wysłanej folią aluminiową. Schłodzić.
Porady:
Nie z każdej foremki dobrze wyjmują się galaretki, aby sobie ułatwić zadanie można galaretkę wlać do pojemnika a po dokładnym stężeniu pokroić w kostkę i wtedy zanurzać w czekoladzie.
Zamiast galaretek mogą być śliwki suszone bez pestek, które uprzednio należy zalać rumem, odstawić najlepiej na noc. Po tym czasie osączyć na ręczniku papierowym i wtedy zanurzać w stopionej czekoladzie. Zamiast śliwek suszonych mogą być świeże owoce np cząstki mandarynek, plastry kiwi itd..
Komentarze