Lekkie danie na śniadanie lub kolację, goście na przyjęciu również nie pogardzą.
45 min
Dla 10 osób
Składniki:
6 udek z kurczaka
cała obrana włoszczyzna bez krojenia
6 jajek ugotowanych na twardo
puszka słodkiej kukurydzy ok 400 g
puszka zielonego groszku ok. 400 g
sól, pieprz, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
2,5 litra wody
żelatyna na 2,5 litra
łyżka posiekanej natki pietruszki
Galaretka drobiowa z jajkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka kurczaka obmyć, odkroić nadmiar tłuszczy i kupry, zalać wodą, wstawić do gotowania.
Jak się zagotuje odszumować, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy.
Gotować do miękkości mięsa, po czym mięso i włoszczyznę oddzielnie odłowić z wywaru, pozostawić do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie wywar przecedzić i wsypać żelatynę jednocześnie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.
Przestudzone mięso pozbawić skóry i kości, pokroić na dowolne kawałki.
Jajka obrać i pokroić na plastry, kukurydzę groszek przecedzić, marchewkę pokroić w mini kosteczkę.
Do przygotowanych pojemniczków jednorazowych wkładać na dno po 2 kawałki jajka, po łyżeczce groszku i kukurydzy, potem mięso, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Zalać lekko tężejącą galaretką, najpierw pozostawić w temperaturze pokojowej na blacie aby troszkę ściągnęła, wtedy pojemniki zamknąć pokrywkami i wstawić do lodówki.
Komentarze