Galaretka drobiowa z jajkiem i warzywami

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Lekkie danie na śniadanie lub kolację, goście na przyjęciu również nie pogardzą. 

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    cała obrana włoszczyzna bez krojenia
    6 jajek ugotowanych na twardo
    puszka słodkiej kukurydzy ok 400 g
    puszka zielonego groszku ok. 400 g
    sól, pieprz, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
    2,5 litra wody
    żelatyna na 2,5 litra
    łyżka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Galareta

Galaretka drobiowa z jajkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka kurczaka obmyć, odkroić nadmiar tłuszczy i kupry, zalać wodą, wstawić do gotowania.
    Jak się zagotuje odszumować, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy.
    Gotować do miękkości mięsa, po czym mięso i włoszczyznę oddzielnie odłowić z wywaru, pozostawić do lekkiego przestudzenia.
    W tym czasie wywar przecedzić i wsypać żelatynę jednocześnie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.
    Przestudzone mięso pozbawić skóry i kości, pokroić na dowolne kawałki.
    Jajka obrać i pokroić na plastry, kukurydzę groszek przecedzić, marchewkę pokroić w mini kosteczkę.
    Do przygotowanych pojemniczków jednorazowych wkładać na dno po 2 kawałki jajka, po łyżeczce groszku i kukurydzy, potem mięso, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
    Zalać lekko tężejącą galaretką, najpierw pozostawić w temperaturze pokojowej na blacie aby troszkę ściągnęła, wtedy pojemniki zamknąć pokrywkami i wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować