Galareta z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 8 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna galareta z kurczaka.

  • 8 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kurczak 2,5 kg
    skrzydełka kurze 6 szt.
    włoszczyzna suszona 2 łyżki
    pasta rosołowa 1 łyżka
    liść laurowy 5 szt.
    ziele angielskie 10 szt.
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    żelatyna 70 g
    woda 3 litry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Galareta z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galareta z kurczaka. 1. Kurczaka czyścimy z resztek piór, kroimy na części, płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy go garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Po zebraniu szumowin dodajemy włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową, gotujemy 30 minut. Po tym czasie zakańczamy gotowanie, wyjmujemy mięsa, studzimy i obieramy od kości. Mięso kroimy w większą kostkę, według naszych potrzeb. Rosół przecedzamy przez sitko, wybieramy kostki warzyw. Przygotowujemy pojemniki do galarety. Na dno układamy kawałki mięsa i kostki warzyw. Przecedzony rosół zagotowujemy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści żelatyna. Ostudzonym rosołem zalewamy przygotowane pojemniki z ułożonymi kawałkami mięsa, studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować