Galareta z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekka i delikatna galareta z chudym mięsem z udek kurczaka, z dodatkiem groszku, gotowanej marchewki i posiekanej natki pietruszki. Polecam :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    zielona część pora
    1 łyżka ziarenek ziela angielskiego
    3/4 puszki groszku
    20 gram żelatyny
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Galareta z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić, dodać ziele angielskie. Po nastawieniu mięsa zająć się warzywami - obrać je i wrzucić do garnka. Gotować wszystko do miękkości mięsa (w sumie około 50-60 minut). Na koniec doprawić dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
    Przecedzić wywar przez sito i odmierzyć 1 litr. Do gorącego wywaru dodać żelatynę i mieszać do momentu, aż się rozpuści.
    Ugotowanego kurczaka oddzielić od kości i włożyć mięso do filiżanek. Dodać odsączony groszek, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Zalać wywarem. Zostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować