Galareta z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić, dodać ziele angielskie. Po nastawieniu mięsa zająć się warzywami - obrać je i wrzucić do garnka. Gotować wszystko do miękkości mięsa (w sumie około 50-60 minut). Na koniec doprawić dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Przecedzić wywar przez sito i odmierzyć 1 litr. Do gorącego wywaru dodać żelatynę i mieszać do momentu, aż się rozpuści.
Ugotowanego kurczaka oddzielić od kości i włożyć mięso do filiżanek. Dodać odsączony groszek, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Zalać wywarem. Zostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Komentarze