Galantyna drobiowa z sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Potrawa jest prosta. Robiłem ją na zaliczenie działu, gdyż jestem uczniem szkoły gastronomicznej. Za rok zdaję maturę.

Składniki:

  • ● 1 kurczak
    ● jajko
    ● suszone morele
    ● rodzynki
    ● 3 marchewki
    ● 1 papryka
    ● 1 pietruszka
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● olej
    ● bulion
    ● żurawina
    ● cukier
    ● ryż
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Galantyna drobiowa z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, zdejmujemy
    skórę tak, aby jej nie przeciąć,
    nacieramy przyprawami
    i kładziemy na folii do pieczenia
    wysmarowanej olejem. Mięso
    oddzielamy od kości, mielimy, dodajemy jajko i przyprawiamy.
    Morele i rodzynki moczymy
    w wodzie. Marchewki, pietruszkę
    i paprykę kroimy w słupki, podduszamy
    na oleju, podlewając
    bulionem. Na skórę kładziemy
    mięso, duszone warzywa i namoczony
    susz. Zwijamy ciasno,
    ściskamy mocno folią. Godzinę
    gotujemy w brytfannie. Po
    schłodzeniu kroimy w plastry.
  • 2. Żurawinę rozpuszczamy
    w garnku, dodajemy trochę
    cukru, mieszamy i chwilę
    gotujemy. Polewamy sosem.
    Podajemy z ryżem.

Porady

Ryż można zastąpić małymi opiekanymi ziemniaczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować