Fuczki - placki z kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie regionalne. Bieszczady. Kuchnia łemkowska.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g kiszonej kapusty
    200 g mąki
    1 i 1/2 szklanki mleka
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka cząbru
    1 cebula
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fuczki - placki z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fuczki - placki z kiszoną kapustą 1. Kapustę odcisnąłem z nadmiaru wody, posiekałem ją nożem na drobniejsze kawałki, aby nitki nie były bardzo długie.
    Do misy wrzuciłem składniki na ciasto naleśnikowe, czyli: mąkę, jajko, mleko, startą na tarce cebulę,cząber, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałem na gładką masę. Dodałem przyprawy oraz kapustę i ponownie dokładnie wymieszałem.
    Na patelni rozgrzałem tłuszcz. Nakładałem łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczyłem, by nadać mu okrągły kształt. Fuczki smażyłem po 3-4 minuty z każdej strony, aż były rumiane. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik papierowy, aby zgubić nadmiar tłuszczu.
    Podałem z czerwonym barszczem. Można ze śmietaną, sosem czosnkowym np.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować