Frittata z kiełbasą i papryką

4.49 (162 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybki obiad lub obiado-kolacja. Można szaleć ze składnikami i przyprawami. Podajemy na gorąco lub na zimno.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kiełbasa chłopska: 2 sztuki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - papryka zielona: 1 sztuka
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - jaja: 6 sztuk
    - Żółty ser: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek ząbki utarte: 2 sztuki
    - oliwa: 4 łyżki
    - szczypiorek: 2 łyżki
    - tymianek świeży: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frittata

Frittata z kiełbasą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni, podsmażamy poszatkowaną cebulę,
    dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i chwilę smażymy.
    Cebulkę i kiełbasę odkładamy do naczynia żaroodpornego, rozkładamy je równomiernie.
    Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni z funkcją grill.

    Następnie na 2 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną w krążki kolorową paprykę,
    przekładamy ją do naczynia w piekarniku.

    W misce roztrzepujemy jaja z dodatkiem startego na tarce o dużych oczkach sera,
    szczypiorkiem, tymiankiem. Do smaku dodajemy sól i pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Wyciągamy naczynie żaroodporne, wlewamy masę jajeczną i zapiekamy w piekarniku około 20 minut
    aż masa się ładnie zetnie i zezłoci.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Ser żółty Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować