Słoneczna frittata z kiełbasą i papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Frittatę robię często, bo do jej przygotowania można użyć dowolnych składników. Ta słoneczna frittata z kiełbasą i papryką smakuje wybornie. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 strąka czerwonej papryki
    100 g kiełbasy wiejskiej
    1 mała bagietka pełnoziarnista

    Składnik dodatkowy:
    6 dużych jajek

    szczypta soli morskiej
    szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżka oleju
    1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    szczypior (do ozdoby)
    kiełki pikantne (do ozdoby)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frittata Jajko

Słoneczna frittata z kiełbasą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć na oleju.
  • 2. Paprykę pokroić na plasterki.
  • 3. W misce roztrzepać jajka z solą, pieprzem, kurkumą i gałką muszkatołową.
  • 4. Masę jajeczną wylać delikatnie na podpieczoną kiełbasę. Zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Kiedy masa po bokach zacznie się ścinać ułożyć na wierzchu plasterki papryki. Ponownie przykryć pokrywką i smażyć do całkowitego ścięcia się jajek.
  • 5. Gotową frittatę wyłożyć na talerz i posypać szczypiorem i kiełkami. Podawać od razu z bagietką pokrojoną na kromki.

Porady

Frittatę można także zapiec w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kiełbasa Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować