Ciekawy pomysł na szybkie przygotowanie pożywnego śniadania w wersji mocno warzywnej, które dostarczy nam witamin i pozwoli energicznie rozpocząć dzień.
60 min
Składniki:
Masa jajeczna:
8 jajek
200ml śmietany kremówki 30%
100g startego żółtego sera
sól
pieprz
Frittata z brokułem, cukinią i grillowanymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie.
2.Paprykę, cukinię i szynkę pokroić w grubszą kostkę, a cebulę drobno posiekać. Na mocno rozgrzanej patelni zgrillować paprykę z cukinią, następnie dodać cebulę, szynkę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko razem chwilę grillować, doprawić mieszanką chilli, solą i pieprzem.
3.Masa jajeczna
Do miski wbić jajka, rozkłócić trzepaczką, dodać śmietanę i żółty ser (niewielką ilość sera zostawić do posypania wierzchu Frittata) a następnie dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą
i pieprzem.
4.Formę do tarty o średnicy 26cm wysmarować masłem, wyłożyć zgrillowane warzywa, ułożyć różyczki brokułu, zalać masą jajeczną i posypać resztą żółtego sera i kukurydzą.
5.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30minut.
Komentarze