Frittata z cukinią

  • wyświetlono: 37 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Frittata to pyszna odmiana omletu. Zawiera ona w sobie warzywa jako nadzienie. Wykonana z cukinią to jedna z moich ulubionych wariacji. Oczywiście z tym daniem można dowolnie kombinować i eksperymentować dodając swoje ulubione warzywa. Zazwyczaj podaje ją w ramach śniadania lub kolacji!

Jaga85

Składniki

Patelnia o średnicy 24 cm
Składniki:
• 1 mała cukinia,
• 3 duże jajka lub 4 mniejsze,
• mały pęczek szczypiorku,
• 4 małe kiełbaski (np. kornetki),
• świeżo mielony czarny pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• olej rzepakowy do smażenia,
• 3 łyżki startego sera żółtego,
• suszony tymianek do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Frittata z cukinią

  • obsmażanie cukini1. Umytą i osuszoną cukinię kroimy w plasterki o grubości około 0,5 cm. Pokrojoną przekładamy na patelni grillowej, skrapiamy olejem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Tak przygotowaną przysmażamy z obu stron, by zmiękła (po ok 2 minuty z każdej strony). Usmażoną , delikatnie jędrną cukinie odstawiamy by ostygła.
  • przygotowanie kiełbasy2. Między czasie kiełbasę kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy.
  • przygotowanie spoiwa3. Do miski wybijamy jajka. Dokładnie je mieszamy. Następnie dodajemy do nich przyprawy, ser, szczypiorek. Miksujemy.
  • smażenie4. Na koniec dodajemy kiełbasę. Całość wylewamy na rozgrzaną z niewielkim dodatkiem oleju patelnię. Na wierzchu układamy cukinię. Frittatę smażymy około 8 -10 minut z jednej strony na małym ogniu. Gdy dół i środek dobrze się zetnie całość obracamy na drugą stronę i smażymy ją około 3 minuty.
    Gotową podajemy na ciepło lub zimno oprószoną posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiJajkakiełbasaCukiniafrittataprzepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

image-1n62tik

Dodane przez: Agnieszka74

Kurczak curry w mleczku kokosowym

Idealne połączenie dla osób lubiących...

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

image-0xqrmff

Dodane przez: JulkaTomeczek

Faszerowany pstrąg

Ciekawa w smaku rybka faszerowana...

udka na ostro

Dodane przez: magdzia44448

PIECZONE UDKA KURCZAKA NA OSTRO

Z dodatkiem ostrej musztardy i...

dorsz curry z sosem ze świeżych pomidorów

Dodane przez: magdzia44448

DORSZ CURRY Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Pyszna ryba na piątkowy obiad z...

ziemniaki z boczkiem i śmietaną

Dodane przez: magdzia44448

ZIEMNIAKI Z PATELNI Z BOCZKIEM I ŚMIETANĄ

Pomysł na pyszny, szybki i tani...