Frittata z cukinią

  • wyświetlono: 49 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Frittata to pyszna odmiana omletu. Zawiera ona w sobie warzywa jako nadzienie. Wykonana z cukinią to jedna z moich ulubionych wariacji. Oczywiście z tym daniem można dowolnie kombinować i eksperymentować dodając swoje ulubione warzywa. Zazwyczaj podaje ją w ramach śniadania lub kolacji!

Jaga85

Składniki

Patelnia o średnicy 24 cm
Składniki:
• 1 mała cukinia,
• 3 duże jajka lub 4 mniejsze,
• mały pęczek szczypiorku,
• 4 małe kiełbaski (np. kornetki),
• świeżo mielony czarny pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• olej rzepakowy do smażenia,
• 3 łyżki startego sera żółtego,
• suszony tymianek do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Frittata z cukinią

  • obsmażanie cukini1. Umytą i osuszoną cukinię kroimy w plasterki o grubości około 0,5 cm. Pokrojoną przekładamy na patelni grillowej, skrapiamy olejem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Tak przygotowaną przysmażamy z obu stron, by zmiękła (po ok 2 minuty z każdej strony). Usmażoną , delikatnie jędrną cukinie odstawiamy by ostygła.
  • przygotowanie kiełbasy2. Między czasie kiełbasę kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy.
  • przygotowanie spoiwa3. Do miski wybijamy jajka. Dokładnie je mieszamy. Następnie dodajemy do nich przyprawy, ser, szczypiorek. Miksujemy.
  • smażenie4. Na koniec dodajemy kiełbasę. Całość wylewamy na rozgrzaną z niewielkim dodatkiem oleju patelnię. Na wierzchu układamy cukinię. Frittatę smażymy około 8 -10 minut z jednej strony na małym ogniu. Gdy dół i środek dobrze się zetnie całość obracamy na drugą stronę i smażymy ją około 3 minuty.
    Gotową podajemy na ciepło lub zimno oprószoną posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiJajkakiełbasaCukiniafrittataprzepis_z_olejem_rzepakowym
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z kapustką i kaszą

Dodane przez: justi2401

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustką i...

Gołąbki bez zawijania z dodatkiem...

Kiełbaski zapiekane z pomidorami pod śmietanowo-serową kołderką

Dodane przez: justi2401

Kiełbaski zapiekane z pomidorami pod śmietankowo-serową...

Ze zwykłych i prostych składników...

Bigos z młodej kapusty

Dodane przez: 2milutka

Bigos z młodej kapusty

Taki bigosik często robię gdy na...

Żeberka duszone w miodzie, piwie i młodej kapuście

Dodane przez: justi2401

Żeberka duszone w sosie własnym, piwie i...

Najsmaczniejsze żeberka wieprzowe...

Pikantna potrawka z fasolką

Dodane przez: aga3103

Pikantna potrawka z fasolką

Lubię potrawy, które nie wymagają...

Polędwiczka z młodymi warzywami

Dodane przez: justi2401

Polędwiczka wieprzowa z potrawce z młodymi...

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej...