Grillowany filet w marynacie oliwkowej

0 (0 ocen)

Grillowany filet w aromatycznej marynacie z zielonych oliwek upieczony na grillu jest dietetyczny ponieważ podczas pieczenia aromat zostaje w mięsie, a nadmiar marynaty i soków spłynie z grilla do pojemnika.

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
    Marynata- sos
    2 łyżki musztardy francuskiej
    1 łyżka majonezu
    10 zielonych oliwek
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki maggi w płynie
    sól + pieprz

    3 łyżeczki masła

    dodatkowo sałata
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowany filet w marynacie oliwkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MARYNATA 1. Marynata: Oliwki kroimy w plasterki, czosnek siekamy i dodajemy do reszty składników. Mieszamy wszystkie składniki. Taka marynata jest również wspaniałym sosem do mięs więc polecam odłożyć 3 łyżki marynaty ,aby użyć jej jako sos do mięsa.
  • filet w marynacie 2. Filety wkładamy do marynaty i pozostawiamy na godzinę.
  • filet 3. Grill elektryczny rozgrzewamy i kładziemy na nim zamarynowane filety. Po 10 minutach otwieramy grill i na każde mięso kładziemy po 1 łyżeczce masła rozcierając po całości mięsa. Dzięki temu mięso będzie ładnie zarumienione.
  • filet 4. Pieczemy jeszcze 10 minut i wyłączamy grilla.
    Po upieczeniu przekładamy fileta na talerz wyłożony sałatą, obok kładziemy po 1 łyżce sosu (marynaty).

Porady

Do potrawy można również podać grillowane warzywa. Marynatę można zrobić z podwójnej porcji, bo jest również bardzo smaczna jako sos do smażonych mięs.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować