Francuskie paluchy z masą makową

0 (0 ocen)

To pomysł na szybki i smaczny świąteczny deser. Idealny dla osób, które swój pobyt w kuchni ograniczają do minimum. Paluch wychodzą pyszne- chrupiące zewnątrz i jednocześnie miękkie w środku:).

Składniki:

  • Składniki na 7 sztuk:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • około 250 gram gotowej masy makowej (kupnej),
    • jajko do smarowania,
    • cukier trzcinowy do posypania,
    • 2 łyżki rodzynek,
    • 3 łyżki siekanych orzechów włoskich,
    • olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Francuskie paluchy z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie maku 1. Gotową masę makową wzbogacamy o bakalie i kilka kropel olejku migdałowego. Dokładnie mieszamy.
  • podział ciasta 2. Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na pasy o szerokości około 5 cm. Tak przygotowane pasy smarujemy jajkiem.
  • nakładanie nadzienie i sklejanie 3. Na każdą połówkę ciasta nakładamy masę makową. Nałożone nadzienie przykrywamy drugą połową paska. Brzegi dokładnie dociskamy. Przygotowane paluchy przekręcamy w połowie jeden raz.
  • przed pieczeniem 4. Tak przygotowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ich wierzch smarujemy jakiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
    Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 25 minut w 190-200°C.

Porady

Oczywiście polecam masę makową przygotować samemu!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Ciasto francuskie Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować