Pomysł na przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno.
60 min
Składniki:
Na 12 sztuk
1 płat ciasta francuskiego
24 małe pieczarki
10 dkg boczku wędzonego
1/3 papryki czerwonej świeżej
15 dkg sera żółtego w kawałku
1 małe jajko
sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przekąsek najlepiej użyć formy na muffinki.
Francuskie gniazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płat ciasta rozwijamy i dzielimy na 12 części. Spody formy na muffinki smarujemy masłem i nakładamy ciasto dociskając delikatnie do spodu i boków. Pieczarki gotujemy ok 10 minut w osolonej wodzie. Boczek kroimy w paseczki i smażymy na chrupiący bekon. Paprykę kroimy w kostki. Ser kroimy na większe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na przygotowane ciasto nakładamy po 2 pieczarki, odrobinie papryki, boczku i sera. Końce ciasta zlepiamy do góry i smarujemy roztrzepanym z solą i pieprzem jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 190st C piekarniku ok 20-25 minut.
Komentarze