Francuskie zapiekanki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczny i fajny pomysł na ciepłe śniadanie,idealnie nadają się do jedzenia prosto z ręki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    250 g świeżego szpinaku
    150 ml śmietany 30%
    200 g serka topionego (np. ementaler)
    2 ząbki czosnku
    8 plastrów szynki dojrzewającej
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Francuskie zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak,doprawić solą i pieprzem do smaku,smażyć na wolnym ogniu.
    Gdy szpinak zmięknie wlać śmietanę oraz pokrojony w kostkę serek topiony.
    Dusić cały czas mieszając do jednolitej konsystencji sosu.
    Zdjąć z ognia i przestudzić.
  • 2. Ciasto francuskie podzielić wzdłuż krótszego boku na cztery części.
    Prostokąty ciasta ułożyć na blaszce do pieczenia i na każdym kawałku naciąć nożem ''ramkę''.
    Na środku rozsmarować sos serowo-szpinakowy i położyć plastry szynki.
    Piec 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować