Francuskie ciasteczka (wg pierre herme) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło ubić na puch z cukrem pudrem,
2.wsypać sól,cukier waniliowy,oraz partiami dodawać przesianą przez sitko mąkę (można również dodać ze sparzonej cytryny startą skórkę na drobnych oczkach tarki),szybko zmiksować jednolite ciasto i podzielić je na 3 części.
Każdą z części kulać w wałek o średnicy 2-3 cm,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 min.
3.Następnie wyjąć z zamrażalnika,odwinąć z folii,posmarować pędzelkiem silikonowym,roztrzepanym jajkiem i obsypać cukrem kryształem.
4.Następnie kroić na paski grubości 1,5-2 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,w odstępach.
5.Piec w temp.190 C przez 20 do 25 min.aż boki lekko zbrązowieją.
Porady
Ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce.
Komentarze