Francuskie Ciasteczka (wg Pierre Herme)

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka chrupiące na zewnątrz,delikatne i kruche w środku,rozpływają się w ustach :-)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 37 szt.

    230 g miękkiego masła
    100 g cukru pudru
    1\4 łyżeczki soli
    1 cukier waniliowy
    330 g mąki pszennej

    Dodatkowo:

    małe jajko
    cukier kryształ
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Francuskie ciasteczka (wg pierre herme) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka. 1. Miękkie masło ubić na puch z cukrem pudrem,
  • Ciastka. 2. wsypać sól,cukier waniliowy,oraz partiami dodawać przesianą przez sitko mąkę (można również dodać ze sparzonej cytryny startą skórkę na drobnych oczkach tarki),szybko zmiksować jednolite ciasto i podzielić je na 3 części.
    Każdą z części kulać w wałek o średnicy 2-3 cm,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 min.
  • Ciastka. 3. Następnie wyjąć z zamrażalnika,odwinąć z folii,posmarować pędzelkiem silikonowym,roztrzepanym jajkiem i obsypać cukrem kryształem.
  • Ciastka. 4. Następnie kroić na paski grubości 1,5-2 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,w odstępach.
  • Ciastka. 5. Piec w temp.190 C przez 20 do 25 min.aż boki lekko zbrązowieją.

Porady

Ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować