Francuskie brzuszki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała A. Zawadzka-Starenga.Choć gotowanie nie jest moją pasją, lubię dania oryginalne, ale niedrogie i niezbyt pracochłonne. Wystarczy dobry pomysł i gotowe.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie (mrożone): 45 dekagramów
    - karkówka: 40 dekagramów
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - Żółty ser (starty): 15 dekagramów
    - kukurydza w puszce: 1 sztuka
    - żółtko jajka: 1 sztuka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - Tłuszcz (do smażenia): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Francuskie brzuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuskie brzuszki 1. Karkówkę, cebulę i pieczarki kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie składniki smażymy aż będą miękkie. Dodajemy osączoną kukurydzę, sól, pieprz i jeszcze chwilę smażymy.
  • 2. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy kwadraty wielkości 5x8 cm. Na każdy kwadrat nakładamy porcję karkówki z cebulą i pieczarkami i posypujemy serem. Przykrywamy drugim kwadratem, a boki ciasta zlepiamy.
  • 3. Tak przygotowane brzuszki nakłuwamy widelcem i smarujemy
    roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Podajemy z różnymi sosami, np. tzatziki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować