Przepis przysłała A. Zawadzka-Starenga.Choć gotowanie nie jest moją pasją, lubię dania oryginalne, ale niedrogie i niezbyt pracochłonne. Wystarczy dobry pomysł i gotowe.
Francuskie brzuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę, cebulę i pieczarki kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie składniki smażymy aż będą miękkie. Dodajemy osączoną kukurydzę, sól, pieprz i jeszcze chwilę smażymy.
2.Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy kwadraty wielkości 5x8 cm. Na każdy kwadrat nakładamy porcję karkówki z cebulą i pieczarkami i posypujemy serem. Przykrywamy drugim kwadratem, a boki ciasta zlepiamy.
3.Tak przygotowane brzuszki nakłuwamy widelcem i smarujemy
roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Podajemy z różnymi sosami, np. tzatziki.
Komentarze