Francuski torcik z truskawkami

  • wyświetlono: 1385 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Torcik rozpływa się w ustach. Dodatkowo do jego wykonania możemy użyć dowolnych, ulubionych owoców. Doskonale także się porcjuje, dzięki wcześniejszemu podziałowi na części.

Jaga85

Składniki

Tortownica 22 cm
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 1 jajko do smarowania,
• Krojone migdały do dekoracji (około 4 łyżki, na obsypanie boków i wierzchu)
• O,5 litra śmietanki 30%,
• 1 duże jajko do masy śmietanowej,
• 3-3,5 łyżki cukru do smaku
• 2 płaskie łyżki żelatyny,
• Około 0,5 kg truskawek ( w tym 5 truskawek do dekoracji, a pozostałe do środka torcika)-dodatkowy składnik.

Sposób przygotowania przepisu:

Francuski torcik z truskawkami

  • Przed pieczeniem1. Ciasto francuskie rozwijamy. Przykładamy do niego dno tortownicy i wycinamy koło. Krąg przekładamy na blaszkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Wycięte koło dzielimy na 8 części (najlepiej przykładając długi nóż i nacinając nim ciasto).
    Gotowe posypujemy krojonymi migdałami i pieczemy około 15 minut w 200°C.
  • 2. Z pozostałej części ciasta formujemy drugie koło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy, tak jak poprzednio około 15 minut. Tego koła nie nacinamy. Będzie ono stanowić spód tortu.
  • 3. Upieczone ciasto przekładamy na spód tortownicy. Zabezpieczamy dokładnie brzegi.
    Na ciasto wylewamy masę śmietanową z dodatkiem truskawek. Wierzch wykańczamy ciastem podzielonym na części. Odstawiamy do chłodu na około 1 godzinę. Po tym czasie tort wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy migdałami jego boki. Wierzch stromy polówkami truskawek Porcjujemy i częstujemy się.
  • 4. Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gotującej wody. Studzimy.
    Jajko ubijamy z cukrem do momentu jego rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy przygotowany wcześniej kogel-mogel. Po wymieszanej masy wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Do śmietanki wrzucamy truskawki. Całość wylewamy na spód z ciasta francuskiego.
    Równo rozsmarowujemy śmietankę i układamy na wierzchu upieczone wcześniej francuskie trójkąty.
    Torcik wstawiamy do chłodu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiciasto francuskietortmigdałyTruskawkiDesersmietankakonkurs_kreatywny4

Komentarze

Podobne przepisy

image-0q2ng6t

Dodane przez: sylwin03

Torcik z truskawkami

Lekki szybki torcik

Szybki torcik z ciasta francuskiego, idealny do kawy

Dodane przez: Ania G-Ł

Szybki torcik z ciasta francuskiego

Jestem zwolenniczką ciasta francuskiego...

image-29k06ki

Dodane przez: Ewelina Marcin

TORCIK JOGURTOWE SZALEŃSTWO Z TRUSKAWKAMI

Moja propozycja na lekkie, ale...

gotowe

Dodane przez: ziutula

torcik waniliowy z truskawkami

torcik jest lekki, wilgotny, słodycz...

image-1nqac4d

Dodane przez: joanna1974

Torcik kokosowy z truskawką

przepis na dwa pyszne mini torciki...

Dodane przez: Betunia

Waniliowe tosty francuskie z truskawkami

Wspaniały deser dla łasuchów i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE