Francuski torcik z truskawkami

4.5 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Torcik rozpływa się w ustach. Dodatkowo do jego wykonania możemy użyć dowolnych, ulubionych owoców. Doskonale także się porcjuje, dzięki wcześniejszemu podziałowi na części.

Składniki:

  • Tortownica 22 cm
    Składniki:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • 1 jajko do smarowania,
    • Krojone migdały do dekoracji (około 4 łyżki, na obsypanie boków i wierzchu)
    • O,5 litra śmietanki 30%,
    • 1 duże jajko do masy śmietanowej,
    • 3-3,5 łyżki cukru do smaku
    • 2 płaskie łyżki żelatyny,
    • Około 0,5 kg truskawek ( w tym 5 truskawek do dekoracji, a pozostałe do środka torcika)-dodatkowy składnik.
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Francuski torcik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed pieczeniem 1. Ciasto francuskie rozwijamy. Przykładamy do niego dno tortownicy i wycinamy koło. Krąg przekładamy na blaszkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Wycięte koło dzielimy na 8 części (najlepiej przykładając długi nóż i nacinając nim ciasto).
    Gotowe posypujemy krojonymi migdałami i pieczemy około 15 minut w 200°C.
  • 2. Z pozostałej części ciasta formujemy drugie koło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy, tak jak poprzednio około 15 minut. Tego koła nie nacinamy. Będzie ono stanowić spód tortu.
  • 3. Upieczone ciasto przekładamy na spód tortownicy. Zabezpieczamy dokładnie brzegi.
    Na ciasto wylewamy masę śmietanową z dodatkiem truskawek. Wierzch wykańczamy ciastem podzielonym na części. Odstawiamy do chłodu na około 1 godzinę. Po tym czasie tort wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy migdałami jego boki. Wierzch stromy polówkami truskawek Porcjujemy i częstujemy się.
  • 4. Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gotującej wody. Studzimy.
    Jajko ubijamy z cukrem do momentu jego rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy przygotowany wcześniej kogel-mogel. Po wymieszanej masy wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Do śmietanki wrzucamy truskawki. Całość wylewamy na spód z ciasta francuskiego.
    Równo rozsmarowujemy śmietankę i układamy na wierzchu upieczone wcześniej francuskie trójkąty.
    Torcik wstawiamy do chłodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Migdały Truskawki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować