Torcik rozpływa się w ustach. Dodatkowo do jego wykonania możemy użyć dowolnych, ulubionych owoców. Doskonale także się porcjuje, dzięki wcześniejszemu podziałowi na części.
Składniki:
Tortownica 22 cm
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 1 jajko do smarowania,
• Krojone migdały do dekoracji (około 4 łyżki, na obsypanie boków i wierzchu)
• O,5 litra śmietanki 30%,
• 1 duże jajko do masy śmietanowej,
• 3-3,5 łyżki cukru do smaku
• 2 płaskie łyżki żelatyny,
• Około 0,5 kg truskawek ( w tym 5 truskawek do dekoracji, a pozostałe do środka torcika)-dodatkowy składnik.
Francuski torcik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy. Przykładamy do niego dno tortownicy i wycinamy koło. Krąg przekładamy na blaszkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wycięte koło dzielimy na 8 części (najlepiej przykładając długi nóż i nacinając nim ciasto).
Gotowe posypujemy krojonymi migdałami i pieczemy około 15 minut w 200°C.
2.Z pozostałej części ciasta formujemy drugie koło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy, tak jak poprzednio około 15 minut. Tego koła nie nacinamy. Będzie ono stanowić spód tortu.
3.Upieczone ciasto przekładamy na spód tortownicy. Zabezpieczamy dokładnie brzegi.
Na ciasto wylewamy masę śmietanową z dodatkiem truskawek. Wierzch wykańczamy ciastem podzielonym na części. Odstawiamy do chłodu na około 1 godzinę. Po tym czasie tort wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy migdałami jego boki. Wierzch stromy polówkami truskawek Porcjujemy i częstujemy się.
4.Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gotującej wody. Studzimy.
Jajko ubijamy z cukrem do momentu jego rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy przygotowany wcześniej kogel-mogel. Po wymieszanej masy wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Do śmietanki wrzucamy truskawki. Całość wylewamy na spód z ciasta francuskiego.
Równo rozsmarowujemy śmietankę i układamy na wierzchu upieczone wcześniej francuskie trójkąty.
Torcik wstawiamy do chłodu.
Komentarze