Sernik francuski

4.51 (166 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Sernik na zimno o smaku jagodowym pomiędzy warstwami z ciasta francuskiego. Prosty w przygotowaniu, chociaż wymaga uruchomienia piekarnika.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    cukier gruboziarnisty
    500g zmielonego twarogu
    1/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku jagodowego
    1 galaretka szafirowa
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik francuski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ro0qhj 1. Płat ciasta francuskiego przekroić na pół w poprzek. Jeden kawałek posmarować lekko wodą i oprószyć cukrem gruboziarnistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez 10- 15 min do zrumienienia.
  • image-1rbyv0k 2. Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i sokiem jagodowym. Galaretkę rozpuścić w wodzie i połączyć z masa twarogową. Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę.
  • image-04us52t 3. Jedną warstwę ciasta francuskiego, tą bez cukru, włożyć do formy (ok 21x25). Wylać tężący sernik, wyrównać i przykryć druga połówką ciasta francuskiego. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Porady

Sernik kroiłam nożem z piłką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować