• 1 godz. 30 min

Przepis gdzieś znaleziony i od razu zrobiony na obiad. Od tego czasu to moja ulubiona wersja tego dania :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 60 dag wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
    20 dag kiełbasy
    1 cebula
    2 ogórki kiszone
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki
    1 l bulionu
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    olej
    sól, pieprz, majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Forszmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki. Cebulę drobno siekamy, a ogórki kroimy w małą kostkę.
    Mięso podsmażamy na małej ilości oleju w rondlu przez kilka minut i wyjmujemy. Do rondla wkładamy kiełbasę i podsmażamy kilka minut. Dodajemy cebulę i dusimy kolejnych kilka minut. Oprószamy mąką i mieszamy. Wkładamy z powrotem mięso i wlewamy bulion. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy ogórki, koncentrat, majeranek i ponownie doprawiamy. Dusimy jeszcze kilka minut.
    Smacznego :)

Porady

Ja podałam z kluskami śląskimi, ale można także z ziemniakami lub kaszą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować