Chleb na zakwasie pieczony na liściach chrzanu

  • wyświetlono: 2831 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wybraliśmy się na rowerową przejażdżkę wzdłuż Dunajca i liście chrzanu aż się prosiły o zerwanie. Chleb pięknie mi wyrósł, dzisiaj ma już trzeci dzień, a świeżość ma taką jak zaraz po upieczeniu, dla mnie to jest genialne rozwiązanie, bo chleb można robić dwa razy w tygodniu i to zupełności wystarcz

Apetyczna babeczka
  • 240min

Składniki

Składniki na dwa bochenki:

Zaczyn:


15 dag aktywnego zakwasu żytniego
15 dag mąki żytniej, typ 2000
150 ml letniej wody


Składniki połączyć i odstawić na minimum 12 godzin w ciepłym miejscu, u mnie stało 16 godzin w plastikowym zamkniętym pojemniku, możecie również zostawić w dużym słoju.

Ciasto właściwe:


85 dag mąki pszennej
1 płaska łyżka soli
10 dag siemienia lnianego
3 łyżki oliwy
400-450 ml wody, w zależności od rodzaju mąki i jej chłonności


Dodatkowo:


Liście chrzanu

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb na zakwasie pieczony na liściach chrzanu

  • 1. 1. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj zaczyn, sól, siemię lniane, wodę oraz oliwę. Rękami wyrabiamy ciasto, będzie klejące ale dość gęste. Przykrywamy szczenie folią do żywności i odstawiamy na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

    2. Przygotowujemy dwie formy do pieczenia chleba, wykładamy papierem oraz liśćmi chrzanu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę i przekładamy do form chlebowych. Odstawiamy w ciepłe miejsce na następne 2 godziny aby raz jeszcze chleb wyrósł i wypełnił formy.

    3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C, czas pieczenia ok 60 minut, przez ostatnie 15 minut temperaturę obniżamy do 180 C. Po upieczeniu odstaw chleby na kratkę kuchenną do wystudzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylachlebliście chrzanupieczywozakwas

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb razowy na zakwasie

Dodane przez: Skotka

Chleb razowy na zakwasie

Pyszny, prawdziwy, razowy chleb...

zakwas na chleb

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Zakwas na domowy chleb

Nie ma nic przyjemniejszego niż...

Chleb żytni na zakwasie.

Dodane przez: Waldek

Chleb żytni na zakwasie

Zrobiłem zakwas więc trzeba było...

image-1d7gok0

Dodane przez: Alex M

Żytni chleb na zakwasie

Smaczny chlebek żytni na żytnim...

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Dodane przez: PolskaGotuje

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie.

Pyszny, zdrowy, domowy chlebek....

Przepyszny chleb pszenny na zakwasie żytnim z dodatkiem kaszy jaglanej i mąki jaglanej. Wilgotny, sycący, zdrowy! I długo świeży

Dodane przez: Alex M

Chleb jaglany na zakwasie

Przepyszny chleb pszenny na zakwasie...