Chleb z ziarnami na zakwasie i drożdżach na liściach chrzanowych

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

"Chlebek się udarzył,
kotek po zaskórzu łaził,
ogonek podniósł do góry
i jeszcze nie dostawał do skóry."
Powiedzenie zasłyszałam w dzieciństwie od dziadka, gdy babci nie udał się chleb.
Ja natomiast mam sprawdzony patent na pieczenie chleba w domowych warunkach. Skórka nie będzie odstawała od chleba jeżeli dodamy drobnej kaszki orkiszowej. Kaszka orkiszowa wchłania nadmiar wilgoci, dzięki temu chleb zawsze się udaje, a skórka idealnie przylega i jest chrupiąca.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • szklanka drobnej razowej kaszki orkiszowej
    2 szklanki mąki pszennej typ 650
    szklanka mąki żytniej typ 720
    szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
    szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
    pół szklanki zakwasu chlebowego
    50 g świeżych drożdży
    łyżka miodu gryczanego
    2 łyżki soli morskiej
    pół szklanki płatków owsianych
    pół szklanki otrębów pszennych
    pół szklanki złotego siemienia lnianego
    4 łyżki ziaren słonecznika
    4 łyżki pestek dyni
    łyżka chia(szałwia hiszpańska)
    łyżka czarnego sezamu
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 szklanki kefiru naturalnego
    szklanka wody

    mak do posypania
    woda z mąką do posmarowania chleba: 2 łyżki wody + łyżka mąki
    liście chrzanowe

    garnek żeliwny o średnicy 26 cm wysokość 12 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z ziarnami na zakwasie i drożdżach na liściach chrzanowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziarna 1. Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Mieszamy.
  • kefir 2. Dolewamy mokre składniki i wkruszamy drożdże.
  • hak 3. Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę.

    Pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem. Około 60 minut.

    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.

    Do piecyka wstawiamy pusty garnek z przykrywką, nastawiamy temperaturę na 200°C. Garnek nagrzewamy przez około 30-35 minut.
  • ciasto 4. Wyrobione ciasto wyjmujemy z dzieży robota. Na stolnicy formujemy kulę. Przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy na 30 minut.
  • chrzan 5. Rozgrzany garnek wykładamy liśćmi chrzanu. Na liściach układamy ciasto chlebowe.
  • chleb 6. Ciasto smarujemy mąką wymieszaną z wodą i posypujemy makiem. Nacinamy ostrym nożem lub żyletką. Garnek przykrywamy przykrywką i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez godzinę. Po godzinie odkrywamy i pieczemy w 190°C przez 10-15 minut do zrumienienia skórki.
  • chleb 7. Gorący chleb przekładamy na kratkę i studzimy.

Porady

Piekąc chleb na młodym zakwasie warto dla pewności, że wyrośnie dodać odrobinę drożdży, aby dodatkowo wspomóc zakwas. Przepis na zakwas: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-chleb

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować