Focaccia na mące pszennej pełnoziarnistej z kaparami i pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowany chlebek , pełen zdrowia , smaku i aromatu - polecę zawsze :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    2 łyżki mąki pszennej typ 450 + do podsypania
    2 dag. drożdży
    szczypta cukru
    1/4 szklanki ciepłej wody
    Ciasto:
    zaczyn+
    25 dag. mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
    ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
    3 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki soli
    kapary
    małe pomidorki czubryca zielona
    olej
    Dodatkowo:
    blaszka posmarowana olejem o średnicy 27 cm .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski

Focaccia na mące pszennej pełnoziarnistej z kaparami i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fociaccia na mące pszennej pełnoziarnistej z kaparami i pomidorkami 1. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia . Do mąki pełnoziarnistej dodaję zaczyn , sól , oliwę , pozostałą wodę , zagniatam ciasto , przekładam na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiam ciasto , przekładam do miseczki , nakrywam i odstawiam na ok. 30 minut .
  • Fociaccia na mące pszennej pełnoziarnistej z kaparami i pomidorkami 2. Następnie ciasto zagniatam , smaruję olejem , formuje owalny placek na blaszce , kciukiem robię małe dołeczki . Na całości placka układam pomidorki pokrojone na pół , kapary , osypuję czubrycą , skrapiam olejem . Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut .

Porady

Focaccię zazwyczaj robię z mąki pszennej lecz , jest dla mnie motywacją by piec ją na innych mąkach . Niewątpliwie mąka pszenna pełnoziarnista to naturalne źródło składników mineralnych , witamin i błonnika . Powstaje ze zmielenia całego ziarna pszenicy wraz z łuską , bielmem i zarodnikiem . Jest doskonałym sposobem na wzbogacenie wypieków i dań w to co najlepsze . Upiekłam ją z kaparami , które dodają jej charakterystycznego , pikantnego smaku , pomidorkami , które nadają świeżości i lekkości , a czubryca zielona , ma w swoim składzie tak wspaniałe zioła , że ich aromat zwabi najbardziej opornych biesiadników . Do tak miękkiego , pulchnego pieczywa z dodatkami podaję oliwę , pomidorki , których nigdy dość oraz ser . Jeśli zależy nam aby focaccia była dłużej świeża warto do zagniatanego ciasta dodać ugotowany , zmielony ziemniak .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować