Focaccia na mące pszennej pełnoziarnistej z kaparami i pomidorkami

  • wyświetlono: 140 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowany chlebek , pełen zdrowia , smaku i aromatu - polecę zawsze :)

123
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Zaczyn:
2 łyżki mąki pszennej typ 450 + do podsypania
2 dag. drożdży
szczypta cukru
1/4 szklanki ciepłej wody
Ciasto:
zaczyn+
25 dag. mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
kapary
małe pomidorki czubryca zielona
olej
Dodatkowo:
blaszka posmarowana olejem o średnicy 27 cm .

Sposób przygotowania przepisu:

Focaccia na mące pszennej pełnoziarnistej z kaparami i pomidorkami

  • Fociaccia na mące pszennej pełnoziarnistej z kaparami i pomidorkami1. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia . Do mąki pełnoziarnistej dodaję zaczyn , sól , oliwę , pozostałą wodę , zagniatam ciasto , przekładam na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiam ciasto , przekładam do miseczki , nakrywam i odstawiam na ok. 30 minut .
  • Fociaccia na mące pszennej pełnoziarnistej z kaparami i pomidorkami2. Następnie ciasto zagniatam , smaruję olejem , formuje owalny placek na blaszce , kciukiem robię małe dołeczki . Na całości placka układam pomidorki pokrojone na pół , kapary , osypuję czubrycą , skrapiam olejem . Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut .

Porady

Focaccię zazwyczaj robię z mąki pszennej lecz , jest dla mnie motywacją by piec ją na innych mąkach .
Niewątpliwie mąka pszenna pełnoziarnista to naturalne źródło składników mineralnych , witamin i błonnika . Powstaje ze zmielenia całego ziarna pszenicy wraz z łuską , bielmem i zarodnikiem . Jest doskonałym sposobem na wzbogacenie wypieków i dań w to co najlepsze .
Upiekłam ją z kaparami , które dodają jej charakterystycznego , pikantnego smaku , pomidorkami , które nadają świeżości i lekkości , a czubryca zielona , ma w swoim składzie tak wspaniałe zioła , że ich aromat zwabi najbardziej opornych biesiadników .
Do tak miękkiego , pulchnego pieczywa z dodatkami podaję oliwę , pomidorki , których nigdy dość oraz ser .
Jeśli zależy nam aby focaccia była dłużej świeża warto do zagniatanego ciasta dodać ugotowany , zmielony ziemniak .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mąka pełnoziarnistaoliwaprzekąskakaparypieczywopomidorkidomowe przysmakifaciaccia

Komentarze

Podobne przepisy

Sajgonki z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i kabanosem

Dodane przez: zzewa

Sajgonki z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi...

Sajgonki w innym wydaniu z dodatkiem...

Focaccia po mojemu

Dodane przez: FeelEat

Focaccia po mojemu

Focaccia to jest trochę inna, bo...

Pikantne skrzydełka w mace kukurydzianej

Dodane przez: Joanna Kryla

Pikantne skrzydełka w mące kukurydzianej

Chrupiące za sprawa panierki z...

Ciastko francuskie na wytrawnie z parówką i warzywami

Dodane przez: Kasia_S

Ciastko francuskie na wytrawnie z parówką...

idealne i na ciepło i na zimno

Bób smażony na maśle z czosnkiem

Dodane przez: 2milutka

Bób smażony na maśle z czosnkiem

Bób to letnie warzywo, podobnie...

Rollsy (roladki) z tortilli na trzy sposoby

Dodane przez: Ola1984

Rollsy (roladki) z tortilli na trzy sposoby

Rollsy z tortilli smakują świetnie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE