Najlepsza focaccia z rozmarynem i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i mieszamy. odstawiamy na 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Do zaczynu drożdżowego dodajemy mąkę, oliwę z oliwek i sól. Mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. Miskę przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na całą noc w temp. pokojowej.
Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciasto mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna forma).
Na wierzchu układamy pomidorki lekko wciskając je w ciasto. Posypujemy rozmarynem i solą gruboziarnistą. Odstawiamy na 30-40 min. do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 25-30 min.
Komentarze