Flaki wołowe na rosole

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ja gotuje flaki na dobrym rosole z dużą ilością majeranku. Są pyszne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •500 g mięsa wołowego ( pręga )
    •2 marchewki
    •pietruszka
    •1/2 selera
    •1/3 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
    •łyżeczka soli


    •500 g flaków wołowych gotowanych krojonych
    •2 łyżki kaszy manny
    •2 łyżki majeranku
    •1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    •łyżeczka słodkiej papryki
    •sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki wołowe na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe umyć. Zalać zimna wodą i zacząć gotować. Dodać obraną marchew, pietruszkę ,selera pieprz i sól. Zmniejszyć ogień i gotować ok 1 godz. Rosół przecedzić.

    Wyjąć mięso i warzywa. Mięso pokroić w kostkę , a warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

    Do rosołu włożyć flaki i gotować ok 20 min. Następnie dodać pokrojone mięso, starte warzywa i kaszę mannę. Dodać majeranek , pieprz i paprykę.

    Podawać np. z bułeczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować