Flaki wołowe na rosole

5 (5 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Jak tylko gdzieś dostanę flaki wołowe w płatach, to od razu robię zapas na pół roku, nie uznaję tych półproduktów już pokrojonych, bo się zraziłam, śmierdzą i są źle oczyszczone. Zapraszam do spróbowania takich prawdziwie domowych, pachnących przyprawami flaczków :)

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych parzonych w płatach
    2,5 litra rosołu wołowo-drobiowego
    marchewka z rosołu
    3 duże ząbki przeciśniętego czosnku
    pieprz mielony, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
    cała gałka muszkatołowa świeżo utarta
    trochę imbiru w proszku
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Flaki wołowe na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty flaków obmyć, wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości.
    Odcedzić, po przestudzeniu pokroić w szersze pasy, później drobno w cienkie paski jak makaron wstążki.
    Rosół zagrzać, dodać flaczki i doprawić przyprawami i czosnkiem, wkroić marchewkę z rosołu, pogotować na małym ogniu ok. 20 minut.
    Smacznego

Porady

Do takich flaków wg uznania można dodać rozdrobnione mięso z rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować