Flaczki na opieńkach

  • wyświetlono: 133 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zapewniamy - pysznie wyszło.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

1 kg opieniek
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 małego selera korzeniowego
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
90 g koncentratu pomidorowego
ostra papryka
1 opakowanie przyprawy do flaków
sól, pieprz
Zasmażka:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Flaczki na opieńkach

  • Flaczki na opieńkach1. Umyłem opieńki. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 30 minut ).
    Ostudziłem, pokroiłem w paski.

    Ugotowałem wywar na udkach z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i małej zielonej części pora ( około 40 minut ).
  • 2. Dodałem pokrojone w słupki warzywa, przyprawę do flaków. Wszystko gotowałem ok. 20 minut, dodałem pokrojone opieńki, doprawiłem przyprawą do flaków, solą, pieprzem oraz papryką, dodałem koncentrat pomidorowy. Przygotowałem zasmażkę z masła, przeciśniętego przez praskę czosnku i mąki, rozprowadziłem wywarem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

opieńkiflaczki z grzybówFlaczki bezmięsne

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa zopieniek

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Zupa z opieniek

Sezon opieńkowy tuż tuż, więc zdradzę...

flaczki

Dodane przez: JOANNA 55a

FLACZKI

pożywna potrawa

Flaczki drobiowe

Dodane przez: Czarek

Flaczki drobiowe

Bardzo smaczne flaczki ugotowane...

flaczki wołowe

Dodane przez: Wiater Barbara

Flaczki wołowe

Ulubiona potrawa mojego taty, która...

Niby flaczki z kurczaka

Dodane przez: joanna30

Niby flaczki z kurczaka

Jest to propozycja dla tych, którzy...

bardzo smaczne flaczki

Dodane przez: agata20

flaczki

przepis od mojej mamy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE