Zamiast porzeczek można użyć innych sezonowych owoców (truskawki, maliny, borówki).Moja córka Kasia (4,5 lat) uznała, że są „najlepsze pod słońcem” i musimy je częściej robić. Następne będą z borówkami:).
Składniki:
Ciasto:
• 30 dag maki pszennej,
• 15 dag margaryny,
• 8 dag cukru pudru,
• 3 żółtka,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek
Nadzienie:
• 250 ml śmietanki 30%,
• 250 g serka mascarpone,
• 3 łyżeczki żelatyny,
• 0,5 szklanki musu z czarnej porzeczki (zmiksowanej porzeczki),
• 3-4 łyżki cukru pudru (można więcej, cukier dajemy wg uznania)
Dodatkowo:
• Kilka porzeczek do dekoracji,
• ¼ opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki
Fioletowe babeczki z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy.
2.Ciastem wyklejamy przygotowane foremki.
3.Wylepiona babeczka.
4.Wylepione babeczki pieczemy około 15 minut w 180°C.
5.Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.
6.Wypełnienie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy.
Śmietankę ubijamy. Następnie dokładamy do niej serek. W dalszej kolejności cukier, mus oraz żelatynę.
Ostudzone babeczki napełniamy kremem porzeczkowym. Na kremie układamy po 3-4 porzeczki w ramach dekoracji. Odstawiamy do zastygnięcia.
7.Między czasie galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Za pomocą pędzelka delikatnie malujemy nasze babeczki. Ponownie odstawiamy do chłodu, by galaretka ostygła.
Komentarze