filety w occie - pyszna swojska zalewa

4.94 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

bez konserwantów

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kg fileta z ryby
    kucharek
    przyprawa do ryby

    ZALEWA:
    2,5 litra wody
    2 szklanki octu
    9 łyżek cukru
    2 łyżki soli
    ziele angielskie (15 )
    liść laurowy ( 10 )
    kilka cebul
Wystaw ocenę:

4.94 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Filety w occie - pyszna swojska zalewa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kawałki ryby 1. filety pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić kucharkiem i przyprawą do ryby - panierować w bułce tartej i jajku - upiec na złoty kolor
  • 2. zagotować składniki zalewy - bez cebuli
  • ryba w zalewie 3. Cebulę układam na dno słoika i na wierz upieczonej ryby, do każdego słoika daję 3 kulki ziela i 2 listki laurowe ( z zalewy ). Zalewam gorącą zaprawą. Tak przygotowane ryby można podawać już na następny dzień z ziemniakami przyprawionymi: przesmażoną cebulą, koperkiem i innymi przyprawami. Tak swojską zalewę można dobierać do ziemniaków.

Porady

Zalewę zawsze próbuję ( można jeszcze dosłodzić ). Na tą porcję ryb wychodzi 5 weków. Zalewę można wykorzystać do upieczonych kapeluszy pieczarek albo ogórków konserwowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować