Bardzo lubię połączenia mięsa z owocami. Tym razem z suszonymi figami, ale namoczonymi w czerwonym wytrawnym winie. Dzięki temu nie są tak słodkie, jakby mogło się wydawać.
Składniki:
2 filety z kurczaka
6 suszonych fig
ok 150ml wina czerwonego wytrawnego
MARYNATA:
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka soli ziołowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
Filet z suszonymi figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Figi włożyć do wysokiej miseczki i zalać winem, tak aby całe były przykryte. Odstawić najlepiej na dobę. W filetach za pomocą noża naciąć otwory i włożyć odsączone figi. Do miseczki wsypać przyprawy i rozetrzeć z oliwą, i sosem sojowym. Marynatą natrzeć filety i odstawić na 3 godziny. Smażyć z dwóch stron. Jeżeli chcemy, aby mięso nabrało większego aromatu można podlać winem spod fig. Pokroić na plasterki. Smacznego!
Komentarze