Filet z suszonymi figami

0 (0 ocen)

Bardzo lubię połączenia mięsa z owocami. Tym razem z suszonymi figami, ale namoczonymi w czerwonym wytrawnym winie. Dzięki temu nie są tak słodkie, jakby mogło się wydawać.

Składniki:



  • 2 filety z kurczaka
    6 suszonych fig
    ok 150ml wina czerwonego wytrawnego
    MARYNATA:
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka soli ziołowej
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka sosu sojowego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Filet z suszonymi figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Figi włożyć do wysokiej miseczki i zalać winem, tak aby całe były przykryte. Odstawić najlepiej na dobę. W filetach za pomocą noża naciąć otwory i włożyć odsączone figi. Do miseczki wsypać przyprawy i rozetrzeć z oliwą, i sosem sojowym. Marynatą natrzeć filety i odstawić na 3 godziny. Smażyć z dwóch stron. Jeżeli chcemy, aby mięso nabrało większego aromatu można podlać winem spod fig. Pokroić na plasterki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Filet z kurczaka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować