Kruche mini strudelki z suszonymi figami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

To jedne z najlepszych kruchych ciastek jakie istnieją. Naprawdę są przeeepyyyszneee i cudownie kusząco pachną, a samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach... Uwielbiam ich smak oraz uroczy wygląd.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • (około 20 sztuk)
    Ciasto:
    150 g mąki pszennej
    85g masła/margaryny
    50g cukru
    25g miodu
    2 żółtka
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    1 szczypta cynamonu (solidna)
    kilka kropel aromatu waniliowego
    kilka kropel aromatu cytrynowego
    kilka kropel aromatu pomarańczowego
    Nadzienie:
    200g suszonych fig
    25g miodu
    1 szczypta cynamonu (solidna)
    Opcjonalnie:
    cukier puder do posypania ciastek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Kruche mini strudelki z suszonymi figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto.
    Masło, cukier, miód, sól, aromaty i cynamon zmiksować do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
    Dodać żółtka, a następnie ciągle mieszając (już na niskich obrotach miksera) - stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    (Ciasto powinno być miękkie i bardziej delikatniejsze niż na zwykłe ciastka, ale nie może się mocno kleić.)
    Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
    (Ja czasami zostawiam na całą noc.)
    Po tym czasie podzielić je na 2 równe części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować na długie prostokąty o szerokości około 8 cm.
    (1 część = 1 prostokąt. Ciasto może troszkę się lepić do wałka, więc polecam jego wałkowanie między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.)
    Przygotować nadzienie.
    Figi, miód i cynamon należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.
    (Moje figi były mięciutkie, ale jeśli posiadacie twardsze - zalejcie je wrzątkiem i odstawcie na 10 minut.)
    Masę figową podzielić na 2 części i zwilżonymi dłońmi uformować z nich długie wałki o długości prostokątów z ciasta.
    Wałeczki umieścić na środku wzdłuż ciasta i delikatnie zwinąć w rulon.
    Oba rulony ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złożeniem do dołu i lekko spłaszczyć.
    Całość wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
    (Dzięki temu ciastka bardziej zachowają swój kształt.)
    Następnie oba wałki pokroić 5-6 centymetrowe kawałki.
    Strudelki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w 180 stopniach.
    (Powinny być delikatnie zarumienione.)
    Ciastka po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem i przechowywać na 2 sposoby: ułożone w misce bez przykrycia lub szczelnie zamknięte, ale wtedy staną się odrobinę miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować