Filet z sosem ze świeżej żurawiny

5 (168 ocen)

Lubię to połączenie: soczystego filetu z słodkawo-gorzkawą żurawiną. Całość idealnie łączy dodatek sera.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 podwójne filety z kurczaka,
    • ¾ szklanki świeżej żurawiny,
    • 4 łyżki cukru,
    • Około 7 dag sera żółtego,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Sól do smaku,
    • Olej do smażenia,
    • Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z sosem ze świeżej żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawiony filet 1. Filety płuczemy, osuszamy i dzielimy na 4 porcje. Delikatnie rozbijamy. Następnie oprószamy przyprawami. Pozostawiamy na około 30 minut.
    W tym czasie przygotowujemy żurawinowy sos.
  • nałożenie sosu 2. Opłukaną i osuszoną żurawinę przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier. Tak przygotowaną smażymy na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie smażenia dobrze jest żurawinę rozgnieść łyżką, ponieważ pod wpływem ciepła lubi pryskać, wybuchać. Gotowy sos odstawiamy z ognia.
    Przygotowane wcześniej filety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe odsączamy z tłuszczu. Na każdej porcji wykładamy po 1-1,5 łyżki sosu żurawinowego
  • oprószenie serem 3. Na wierzch ścieramy ser żółty. Tak przygotowane porcje mięsa zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy.

Porady

Osobiście wolę smak żurawinowego sosu przygotowanego ze świeżych owoców niż z suszonych. Dlatego gdy jest ona dostępna w formie surowej kupuje jej więcej i zamrażam. Gdy tylko chcę mogę o każdej porze roku przygotować taki sos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować