Sernik z mascarpone, białą czekoladą i musem ze świeżej żurawiny

4.5 (195 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Fantastyczny sernik z dodatkiem delikatnego serka mascarpone oraz genialnym musem ze świeżej żurawiny

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Proporcje na małą tortownicę (średnica 18 cm)

    Ciasto:
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 3 żółtka
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 szklanki cukru
    • 1 łyżka ciemnego kakao
    • 125 g masła roślinnego

    Masa serowa:
    • 250 g białego sera
    • 250 g sera mascarpone
    • 1 tabliczka białej czekolady
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru
    • 3 jajka

    Mus żurawinowy:
    • 10 dag świeżej żurawiny
    • 2 łyżki cukry
    • 1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z mascarpone, białą czekoladą i musem ze świeżej żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniecione ciasto 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wkładamy do miski (masło powinno być miękkie), siekamy nożem a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
  • Ciastem wyklejamy spód i boki tortownicy 2. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy, tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciastem wyklejamy spód i boki tortownicy. Tak przygotowany spód podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 160 st C.
  • Żurawinę gotujemy i przecieramy blenderem na mus 3. Mus żurawinowy:
    Żurawinę myjemy, wkładamy do małego garnuszka i zalewamy wodą i dodajemy cukier. Gotujemy ok 10 min tak aby żurawina zmiękła.
    Blendujemy na mus i dalej podgrzewamy na wolniutkim ogniu tak aby mus się nie przypalił, odparowujemy wodę do momentu aż mus zgęstnieje. Jeśli chcemy możemy jeszcze dosłodzić.
  • Masa serowa 4. Masa serowa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Biały ser mielimy 2- krotnie (możemy też zmielić blenderem). Do miski wkładamy zmielony ser, ser mascarpone, mąkę i cukier. Miksujemy. Wbijamy jajka i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i chwilę miksujemy.
    Na podpieczony spód wylewamy masę serową
  • Kleksy z musu żurawionowego 5. Na wierzch masy wykładamy łyżką kleksy musu i rozciągamy widelcem.
  • 6. Ciasto wkładamy do piekarnika i w 160 st C pieczemy przez 40 min, po tym czasie wierzch ciasta przykrywamy folią aluminiową (matową stroną do góry) aby wierzch się nie przypalił i obniżamy temperaturę na 120 st C. Pieczemy kolejne 50 min. Wyłączamy piekarnik i w zamkniętym zostawiamy ciasto na 20 min
  • Upieczony serniczek 7. Po 20 min sernik wyciągamy i studzimy.
    Zimny sernik wstawiamy do lodówki na minimum 4 godz a najlepiej na całą noc.
    Smacznego :)

Porady

Część musu żurawinowego zostanie na wierzchu ciasta a część spłynie i pomiesza się z masą serową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować