Sernik z mascarpone, białą czekoladą i musem ze świeżej żurawiny

  • wyświetlono: 1295 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Fantastyczny sernik z dodatkiem delikatnego serka mascarpone oraz genialnym musem ze świeżej żurawiny

  • 200min

Składniki

Proporcje na małą tortownicę (średnica 18 cm)

Ciasto:
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 3 żółtka
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 szklanki cukru
• 1 łyżka ciemnego kakao
• 125 g masła roślinnego

Masa serowa:
• 250 g białego sera
• 250 g sera mascarpone
• 1 tabliczka białej czekolady
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki cukru
• 3 jajka

Mus żurawinowy:
• 10 dag świeżej żurawiny
• 2 łyżki cukry
• 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z mascarpone, białą czekoladą i musem ze świeżej żurawiny

  • Zagniecione ciasto1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wkładamy do miski (masło powinno być miękkie), siekamy nożem a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
  • Ciastem wyklejamy spód i boki tortownicy2. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy, tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciastem wyklejamy spód i boki tortownicy. Tak przygotowany spód podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 160 st C.
  • Żurawinę gotujemy i przecieramy blenderem na mus3. Mus żurawinowy:
    Żurawinę myjemy, wkładamy do małego garnuszka i zalewamy wodą i dodajemy cukier. Gotujemy ok 10 min tak aby żurawina zmiękła.
    Blendujemy na mus i dalej podgrzewamy na wolniutkim ogniu tak aby mus się nie przypalił, odparowujemy wodę do momentu aż mus zgęstnieje. Jeśli chcemy możemy jeszcze dosłodzić.
  • Masa serowa4. Masa serowa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Biały ser mielimy 2- krotnie (możemy też zmielić blenderem). Do miski wkładamy zmielony ser, ser mascarpone, mąkę i cukier. Miksujemy. Wbijamy jajka i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i chwilę miksujemy.
    Na podpieczony spód wylewamy masę serową
  • Kleksy z musu żurawionowego5. Na wierzch masy wykładamy łyżką kleksy musu i rozciągamy widelcem.
  • 6. Ciasto wkładamy do piekarnika i w 160 st C pieczemy przez 40 min, po tym czasie wierzch ciasta przykrywamy folią aluminiową (matową stroną do góry) aby wierzch się nie przypalił i obniżamy temperaturę na 120 st C. Pieczemy kolejne 50 min. Wyłączamy piekarnik i w zamkniętym zostawiamy ciasto na 20 min
  • Upieczony serniczek7. Po 20 min sernik wyciągamy i studzimy.
    Zimny sernik wstawiamy do lodówki na minimum 4 godz a najlepiej na całą noc.
    Smacznego :)

Porady

Część musu żurawinowego zostanie na wierzchu ciasta a część spłynie i pomiesza się z masą serową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieŻurawinasernikkonkurs_żurawina

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną

Dodane przez: Izabela77

Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną

Przed świętami lekki i delikatny...

Tort truskawkowy

Dodane przez: nataliaa92

Tort truskawkowy z kremem z mascarpone i...

Co tu dużo mówić... jest pyszny!!

Sernik z owocami i musem

Dodane przez: 2milutka

Sernik z owocami i musem z czekolady

Jeden z lepszych serników jakie...

Sernik z białą czekoladą

Dodane przez: 2milutka

Sernik z białą czekoladą

Aksamitny, mega czekoladowy, prosty...

image-1wkipel

Dodane przez: agarybak76

Sernik z wiśniami i białą czekoladą

Kwaśny smak wiśni w kremowym serniku,...

sernik z białą czekoladą

Dodane przez: paulina190583

sernik z białą czekoladą

Wyśmienity puszysty sernik, który...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.