Sernik z mascarpone, białą czekoladą i musem ze świeżej żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki wkładamy do miski (masło powinno być miękkie), siekamy nożem a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
2.Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy, tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciastem wyklejamy spód i boki tortownicy. Tak przygotowany spód podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 160 st C.
3.Mus żurawinowy:
Żurawinę myjemy, wkładamy do małego garnuszka i zalewamy wodą i dodajemy cukier. Gotujemy ok 10 min tak aby żurawina zmiękła.
Blendujemy na mus i dalej podgrzewamy na wolniutkim ogniu tak aby mus się nie przypalił, odparowujemy wodę do momentu aż mus zgęstnieje. Jeśli chcemy możemy jeszcze dosłodzić.
4.Masa serowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Biały ser mielimy 2- krotnie (możemy też zmielić blenderem). Do miski wkładamy zmielony ser, ser mascarpone, mąkę i cukier. Miksujemy. Wbijamy jajka i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i chwilę miksujemy.
Na podpieczony spód wylewamy masę serową
5.Na wierzch masy wykładamy łyżką kleksy musu i rozciągamy widelcem.
6.Ciasto wkładamy do piekarnika i w 160 st C pieczemy przez 40 min, po tym czasie wierzch ciasta przykrywamy folią aluminiową (matową stroną do góry) aby wierzch się nie przypalił i obniżamy temperaturę na 120 st C. Pieczemy kolejne 50 min. Wyłączamy piekarnik i w zamkniętym zostawiamy ciasto na 20 min
7.Po 20 min sernik wyciągamy i studzimy.
Zimny sernik wstawiamy do lodówki na minimum 4 godz a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Porady
Część musu żurawinowego zostanie na wierzchu ciasta a część spłynie i pomiesza się z masą serową.
Komentarze