Syrop ze świeżej mięty

  • wyświetlono: 27986 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Propozycja na świeży, orzeźwiający dodatek do wody, herbaty, drinków, lodów. Wspaniale gasi pragnienie. Dodatkowo wspomaga pracę żołądka;)

MagdalenaS

Składniki

ok 30-40 gałązek mięty
0,5 kg cukru
2 litry wody
sok z1-2 cytryn

Sposób przygotowania przepisu:

Syrop ze świeżej mięty

  • 1. Wodę zagotować, dodać cukier i sok z cytryn. Miętę umyć, Wrzucić do gotującej się wody, Chwilę pogotować, przykryć i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć gałązki mięty, syrop odcedzić i ponownie zagotować. Pasteryzować w gotującej się wodzie sięgającej do połowy wysokości słoików ok. 5-7 minut. Idealny na cały rok, smacznego:)

Porady

Podawać z wodą mineralną i kostkami lody- idealne orzeźwienie na lato!:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylasyropsyrop miętowymęta

Komentarze

Podobne przepisy

Sok z mięty

Dodane przez: yutka

Sok z mięty

Przepis na ten sok dostałam od...

Syrop śliwkowy

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Syrop śliwkowy

Syrop śliwkowy. Idealny do herbaty...

Dżem truskawkowy z nutką mięty

Dodane przez: joanna30

Dżem truskawkowy z nutką mięty

Nie ma to jak pyszny i pachnący...

Syrop lawendowy

Dodane przez: rena123

Syrop lawendowy

Syrop ze świeżych kwiatów lawendy...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Syrop miętowy

Syrop , bardzo miętowy. Doskonały...

Syrop miętowy

Dodane przez: Kloruś

Syrop miętowy

Jeśli zastanawiacie się jak spożytkować...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE