Filet z kurczaka z brukselką i pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealna propozycja na szybką kolację we dwoje. Delikatny, słodkawy smak mięsa z jesienną brukselką, która nie zawsze wszystkim musi przypasować. Jednak w tej wersji goryczka jest przełamana aromatycznymi sosami z dodatkiem cukru kokosowego. Gorąco polecam amatorom orientalnych smaków, Arek Gie

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (po 200 g)
    200 g brukselki
    200 g pieczarek
    6 łyżek sosu mirin
    2 łyżki oleju sezamowego
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki sosu ostrygowego
    1 łyżka sosu rybnego
    1 łyżeczka cukru kokosowego
    1 łyżka mąki z tapioki (opcjonalnie skrobia ziemniaczana)
    150 ml zimnej wody
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Filet z kurczaka z brukselką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka z brukselką i pieczarkami 1. Filety z kurczaka oczyszczamy, mieszamy z sosem mirin, odstawiamy na godzinę.
    Brukselki oczyszczamy z wierzchnich, zwiędłych listków. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
    Kapustki sparzamy we wrzątku z dodatkiem cukru. Łyżką cedzakową wyciągamy z wrzątku.
    Olej sezamowy rozgrzewamy w woku, dodajemy brukselki,pieczarki, smażymy intensywnie mieszając, dodając sosy i cukier. Po 5 minutach wlewamy mąkę wymieszaną w wodzie. Dokładnie łączymy ze składnikami w woku.
    Filety wyjmujemy i smażymy na rozgrzanym oleju.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Brukselka Filet z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować