"szarpaniec" z pieczoną papryką, bryndzą i sosem aioli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nazwałam kanapkę w ten sposób ,ponieważ do jej przyrządzenia konieczne było "poszarpanie mięsa" na drobne niteczki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
    dowolne ,ulubione przyprawy
    dwie czerwone papryki
    mała kostka bryndzy
    słoiczek sosu aioli
    liście sałaty
    ciabatta

"szarpaniec" z pieczoną papryką, bryndzą i sosem aioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obtaczamy w przyprawach i pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy mięso będzie gotowe i ostygnie szarpiemy je na niteczki. Paprykę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut, do czasu kiedy skórka będzie dobrze odchodziła od miąższu. Ciabattę także podgrzewamy w piekarniku. Po wyjęciu smarujemy jedną połówkę bryndzą, nakładamy liść sałaty ,poszarpane mięso, pieczoną paprykę i całość polewamy sosem aioli. Przykrywamy drugą połówką ciabatty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy