Tort bezowy z białą czekoladą i mascarpone

4.5 (186 ocen)

  • 4 godz.

Deser bardzo kaloryczny, ale jest tego wart. Puszysty,delikatny. W środku ciągnąca beza, z zewnątrz chrupiący. Bardzo słodka beza i kwaskowate owoce doskonale się uzupełniają.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Beza:
    6 dużych białek
    szczypta soli
    300 g cukru
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem :
    opakowanie mascarpone
    tabliczka białej czekolady
    500 ml śmietanki 30 %
    1 śmietan fix
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bezowy z białą czekoladą i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na papierze do pieczenia odrysuj (od talerzyka lub spodu od tortownicy) trzy okręgi o średnicy około 22 cm .Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśnią ca. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Wyłóż (rozsmaruj) bezę na przygotowany papier do pieczenia. Piecz 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (termoobieg). Po tym czasie otworzyć piekarnik i poczekaj aż beza ostygnie.
    Krem:
    Odlej trochę śmietany do rondelka i połam do niej czekoladę. Poczekaj aż czekolada się rozpuści. Następnie poczekaj aż ostygnie i włóż na chwilę do lodówki. Gdy śmietana z czekoladą będą wystarczająco zimne ubijamy z resztą śmietany,która nam została na sztywną pianę. Gdy uzyskamy gęstą śmietanę dodajemy śmietan fix i mascarpone.

    Przekładamy krążki bezowe kremem i owocami. Ja dodałam także orzechy włoskie i posypałam migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.84 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tarta z mascarpone i owocami

To może cię zainteresować