Deser bardzo kaloryczny, ale jest tego wart. Puszysty,delikatny. W środku ciągnąca beza, z zewnątrz chrupiący. Bardzo słodka beza i kwaskowate owoce doskonale się uzupełniają.
4 godz.
Składniki:
Beza:
6 dużych białek
szczypta soli
300 g cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Tort bezowy z białą czekoladą i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na papierze do pieczenia odrysuj (od talerzyka lub spodu od tortownicy) trzy okręgi o średnicy około 22 cm .Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśnią ca. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Wyłóż (rozsmaruj) bezę na przygotowany papier do pieczenia. Piecz 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (termoobieg). Po tym czasie otworzyć piekarnik i poczekaj aż beza ostygnie.
Krem:
Odlej trochę śmietany do rondelka i połam do niej czekoladę. Poczekaj aż czekolada się rozpuści. Następnie poczekaj aż ostygnie i włóż na chwilę do lodówki. Gdy śmietana z czekoladą będą wystarczająco zimne ubijamy z resztą śmietany,która nam została na sztywną pianę. Gdy uzyskamy gęstą śmietanę dodajemy śmietan fix i mascarpone.
Przekładamy krążki bezowe kremem i owocami. Ja dodałam także orzechy włoskie i posypałam migdałami.
Komentarze