Do tradycyjnej piersi kurczaka wystarczy dodać trochę warzyw zapiekanych razem z serkiem topionym i mamy bardzo smakowite i pomysłowe danie :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g filetu z kurczaka
pół średniej główki brokułu
po pół papryki czerwonej i żółtej
10 dag ziołowego serka topionego
żółtko
łyżka śmietany
łyżka bułki tartej
zioła prowansalskie
mielona papryka słodka
łyżka oliwy
sól, pieprz
olej do smażenia
Filet z kurczaka pod brokułowo-paprykową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł podzielić na różyczki, obgotować 3 minuty w osolonym wrzątku. Osączyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Poddusić na oleju, ostudzić i dodać do brokułu. Serek dołożyć do warzyw razem z żółtkiem, śmietaną i bułką tartą. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, dokładnie wymieszać.
2.Filet pokroić na dość grube plastry, lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą, pieprzem i papryką mieloną. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec 10 minut w 180 st. Następnie na każdym filecie rozsmarować część masy brokułowej. Piec jeszcze 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.Podawać np. z warzywami i piure ziemniaczanym.
Komentarze