Filet z kurczaka pod brokułowo-paprykową pierzynką

4.5 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Do tradycyjnej piersi kurczaka wystarczy dodać trochę warzyw zapiekanych razem z serkiem topionym i mamy bardzo smakowite i pomysłowe danie :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka
    pół średniej główki brokułu
    po pół papryki czerwonej i żółtej
    10 dag ziołowego serka topionego
    żółtko
    łyżka śmietany
    łyżka bułki tartej
    zioła prowansalskie
    mielona papryka słodka
    łyżka oliwy
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka pod brokułowo-paprykową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka pod brokułowo-paprykową pierzynką 1. Brokuł podzielić na różyczki, obgotować 3 minuty w osolonym wrzątku. Osączyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Poddusić na oleju, ostudzić i dodać do brokułu. Serek dołożyć do warzyw razem z żółtkiem, śmietaną i bułką tartą. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • 2. Filet pokroić na dość grube plastry, lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą, pieprzem i papryką mieloną. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec 10 minut w 180 st. Następnie na  każdym filecie rozsmarować część masy brokułowej. Piec jeszcze 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.Podawać np. z warzywami i piure ziemniaczanym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Filet z kurczaka Papryka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować