Filet z kurczaka po włosku

5 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Filet z kurczaka owinięty w boczek z dodatkiem szybkiego i łatwego sosu pomidorowego z bazylią i mozzarellą. Świetnie smakuje podany z grubym makaronem.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka,

    100 g boczku w plastrach,

    pomidory w puszce krojone w soku pomidorowym,

    duży malinowy pomidor,

    łyżeczka suszonej bazylii,

    łyżeczka oregano,

    garść liści świeżej bazylii,

    kulka sera mozzarella,

    sól, pieprz ziołowy,

    łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Filet z kurczaka po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety dzielimy na 2-3 części, posypujemy sola oraz pieprzem ziołowym. Każdy filet układamy na plasterku boczku i zawijamy.
    Smażymy z każdej stronie na bardzo rozgrzanej patelni z dodatkiem masła, na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenie posypać bazylią.
    Zdejmujemy z patelni.
    Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wrzucić na rozgrzaną patelnię po smażeniu mięsa wraz ze świeżą bazylią, suszonymi przyprawami oraz pomidorami w puszce i szczyptą soli.
    Mieszamy i gotujemy około 3-4 minuty.
    Następnie przekładamy mięso do sosu, dodajemy pokrojoną w plastry mozzarellę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować