Filet w cieście pokrzywowym

0 (0 ocen)

Placuszki smakują pysznie, a pokrzywa poddana obróbce cieplej już nie parzy . Kotlety podaje w towarzystwie ziemniaków lub lekkiej, wiosennej sałatki.

Składniki:

  • Składniki na około 6-7 placuszków:
    • 1 pojedynczy filet z kurczaka (duży),
    • 2 łyżki majonezu,
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • przyprawa do kurczaka do smaku,
    • 1/3 łyżeczki oregano,
    • litrowa miska liści pokrzyw (po pokrojeniu około 1 szklanka),
    • olej rzepakowy do smażenia,
    • 1 duże jajko lub 2 mniejsze,
    • rukola, pomidorki koktajlowe do dekoracji,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet w cieście pokrzywowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie składników 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane kroimy w dość grubą kostkę i przekładamy do miski. Mięso oprószamy przyprawami do smaku. Następnie dodajemy mąkę, majonez oraz jajko. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
  • krojenie pokrzywy 2. Liście pokrzywy (umyte i osuszone) siekamy na mniejsze części, ale nie za drobno! Najlepiej robić to ostrym, długim nożem, by się nie oparzyć:).
  • dodanie pokrzywy 3. Przygotowaną pokrzywę dodajemy do mięsa.
    Całość ponownie mieszany, ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • smażenie 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje przygotowanej masy. Formujemy zgrabne placuszki-kotleciki. Smażymy je z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe.

Porady

Wiele osób uważa, że pokrzywy to bezużyteczne chwasty. W rzeczywistości są zdrowe i bardzo smaczne! Aby się o tym przekonać polecam wykonać coś z ich udziałem. Dziś polecam filet w cieście pokrzywowym:).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować