Bardzo delikatne i kruche mięsko w mniej kalorycznej panierce, naleśnikowej. Podane z ziemniaczkami czy też kluskami smakuje wybornie.
40 min
Składniki:
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka(u mnie 1 kg)
Przyprawa do kurczaka
Sól, pieprz czarny świeżo zmielony
Olej do smażenia
Ciasto naleśnikowe:
1 jajko
1 szklanka mąki
½ szklanki mleka
½ szklanki wody mineralnej
Filet kurczaka w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w poprzek na około1 cm kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka, pieprzem, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce, następnie lekko rozbić. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować, dodać do smaku sól, pieprz, wymieszać. Ciasto ma być gęste, jeśli jest za rzadkie dosypać mąki. Olej rozgrzać na patelni, kęski kurczaka maczać w cieście, smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 2 łyżki ciepłej wody, dusić jeszcze całość około 15 minut w temp. 160 stopni.
Porady
1. do ciasta naleśnikowego można dodać sproszkowanej papryki o ostrym smaku.
Komentarze