Filet w cieście naleśnikowym

5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Drób to ulubione mięso mojego syna Maćka. Aby mu się nie znudziło, od czasu do czasu przyrządzam je w cieście.

Składniki:

  • ● 2 filety drobiowe
    ● 1 jajko
    ● 1/2 szklanki mleka
    ● olej
    ● 1 szklanka mąki
    ● przyprawa uniwersalna
    ● pieprz
    ● 1/2 łyżeczki maggi
    ● czosnek
    ● 1/2 kg ziemniaków
    Surówka:
    ● 1/2 główki białej kapusty
    ● 1 nieduża marchewka
    ● 1 mała cebula
    ● 1/2 szklanki majonezu
    ● 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
    ● sok z cytryny
    ● sól
    ● pieprz
    ● cukier
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety dzielimy na plastry
    średniej grubości, rozbijamy,
    oprószamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną i nacieramy czosnkiem.
    Wstawiamy do lodówki na około
    2 godziny.
  • Filet w cieście naleśnikowym 2. Przygotowujemy gęste ciasto
    naleśnikowe: jajko, mleko,
    maggi i mąkę mieszamy na jednolitą
    masę.
  • 3. Filety obtaczamy w cieście
    i smażymy na oleju na złoto.
  • 4. Ziemniaki obieramy i kroimy
    jak na frytki, osuszamy. Smażymy
    w głębokim tłuszczu na złoty
    kolor.
  • 5. Kapustę ścieramy na tarce
    o dużych oczkach, a marchewkę
    – o drobnych. Cebulę kroimy
    w drobną kostkę. Mieszamy,
    doprawiamy solą, pieprzem,
    cukrem, sokiem z cytryny. Majonez
    mieszamy z jogurtem,
    łączymy z warzywami.

Porady

● Dla obniżenia kaloryczności dania frytki smażone w głębokim tłuszczu można zastąpić mrożonymi, upieczonymi w piekarniku. ● Filety w cieście smażymy na wolnym ogniu, bo w przeciwnym razie ciasto się przypali, a mięso w środku pozostanie surowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować