filet jest soczysty i smaczny a marchewka rewelacyjna
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 piersi z kurczaka
Ok. 1 kg marchewki startej na grubych oczkach tarki
1 cebula pokrojona w kostkę
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej kwasnej smietany + 2 łyżki
1 łyżka masła
Pieprz kolorowy
przyprawa uniwersalna lub sól
Olej do smarowania filetów, u mnie domowy na bazie czosnku, pieprzu i listka laurowego
Szczypta cukru
Filet drobiowy pod marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka rozdzielić na pojedyncze filety, otrzymamy 4 porcje, wszelkie scinki wykorzystać na zupę jarzynową.
Każdą porcję mięsa posmarować olejem i oprószyć pieprzem oraz solą lub przyprawa uniwersalna.
Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
W tym czasie zeszklić cebulę ze szczyptą cukru i przyprawy uniwersalnej, na odrobinie oleju z dodatkiem masła, dodać marchew , podsmażyć, dodać 2 łyżki smietany i poddusić kilka minut.
Filety ułożyć na blasze wysłanej folią aluminiową. Przykryć marchewką, nakładając dosyć grubą warstwę.
Wierzch posmarować majonezem rozmieszanym ze smietaną.
Blachę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok. 1 godz.
Pod koniec pieczenia zdjąć górną folię .
Na mięsie pod marchewką można ułożyć warstwę pieczarek wczesniej pokrojonych, podsmażonych i doprawionych pieprzem i solą.
Komentarze