Ciasto: kostka biszkoptowa z kremem, galaretką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puch. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z jajkami. Wymieszać. Ciasto przelać do formy (o wym.25/40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w temp. 180 st. Wystudzić.
2.Galaretka winogronowo-czereśniowa: galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić, połączyć z cukrem pudrem i przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu żelatyną. Owoce umyć, czereśnie wypestkować.
3.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Dolną część biszkoptu przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Posmarować 1/3 częścią bitej śmietany. Powykładać owoce i zalać mocną stężałą galaretką wiśniową. Położyć drugą część biszkoptu posmarowaną od spodu połową, pozostałej bitej śmietany. Wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną i startą na tartce czekoladą. Wstawić do lodówki na min.2 godz. (a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze